Vesd bele magad!

2019.07.23. 11:30

Feldman Zsolt: Fiatal gazdákra és tudatos fogyasztókra van szükség!

Az idősödő gazdatársadalom és a tudatos fogyasztók hiánya a mezőgazdasági ágazat két alapvető problémája – fogalmazta meg Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár Fejér megyei látogatása során.

V. Varga József

Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár Abán tartott lakossági fórumot. Balról Varga Gábor országgyűlési képviselő és Mikula Lajos, az Agrya ügyvezető titkára

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Az Agrya Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége fotókiállítással, valamint életmód- és agrártotóval mutatta be Vesd bele magad! elnevezésű programját a hétvégén a székesfehérvári Auchanban. Amint Feldman Zsolt elmondta: az Agrárminisztérium azért is támogatja az Agrya kezdeményezését, mert megvalósítása során a kis kertészek, akik talán a jövő gazdái lesznek, megismerkedhetnek a növénytermesztés alapjaival, és a munka a családokat is összehozza.

Látogatás Abán

A Fejér megyei program Abán folytatódott, ahol az államtitkár meglátogatott két, a Vesd bele magad! programban részt vevő családot, majd helyi gazdákkal találkozott. Zárásként a Tök Király étteremben Varga Gáborral, a térség országgyűlési képviselőjével és Mikula Lajossal, az Agrya ügyvezető titkárával tartott közös lakossági fórumot, melyen a vidékfejlesztési támogatások mellett a Magyar Falu programról és a falusi családi otthonteremtési kedvezményről is szó esett.

Feldman Zsolt a kötetlen hangvételű fórumon egyebek mellett a magyar gazdaság növekedéséről beszélt, mely által olyan alapvető problémakörökre lehet kiemelten fókuszálni, amire korábban nem volt kellő anyagi forrás elkülönítve. Hozzátette:

A 2020-as költségvetés a családok költségvetése lesz.

A vidékfejlesztés kardinális kihívása a vidéki népesség helyben tartása, a vonzó élettér és munkakörülmények létrehozása a helyi erőforrások átgondolt, integrált és fenntartható hasznosításával. A gazdasági potenciál mellett a vidékfejlesztés legfontosabb erőforrása az egészséges, önszerveződő helyi közösség.

Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár Abán tartott lakossági fórumot. Balról Varga Gábor országgyűlési képviselő és Mikula Lajos, az Agrya ügyvezető titkára
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Magyar Falu program

A Magyar Falu program a helyi egyházi közösségi terek fejlesztésére, a nemzeti és helyi identitástudat erősítésére, az orvosi rendelők és az orvosi szolgálati lakások építésére, az orvosi eszközök fejlesztésére, valamint az óvodafejlesztésre fókuszál. A nehezen megközelíthető településeknek a falusi útalap 50 milliárd forintot fordít olyan, négy számjegyű utak fejlesztésére, melyeket uniós forrásból nem lehet felújítani.

Az interaktív fórumon az gazdák neheztelték, hogy a nagyüzemek külföldi munkaerőt foglalkoztatnak, ami a financiális megtakarítás mellett kizárja a magyar munkaerő ágazatban való elhelyezkedésének lehetőségét. Milyen mezőgazdasági tevékenységbe fogjak? – firtatta egy fiatal hölgy. Először is fejben kell végig gondolni a lehetséges vállalkozást – hangzott a válasz –, érdemes belevágni a kertészkedésbe és a kisállattenyésztésbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában