kertészkednek a gyerekek

2019.04.02. 14:00

Fejér megye 53 településéről csatlakoztak a Vesd bele magad! programhoz

Jó eséllyel földbe került már a vetőmag azoknál a Fejér megyei családoknál, akik csatlakoztak a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége, az Agrya Vesd bele magad! elnevezésű programjához.

B. Kiss László

Nemcsak hasznos, de élvezetes időtöltés a gyerekek számára a kertészkedés

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az Agrya 1996-ban alakult országos szervezet, jelenleg több mint 3000 fiatal gazdával áll kapcsolatban. Egyik legfontosabb célja a fiatal gazdák érdekeinek képviselete, megjelenítése. Mint érdekképviseleti szervezet részese a szakmai döntéselőkészítési folyamatoknak, egyeztetéseknek.

A szervezet másik kiemelkedő célja, hogy segítséget nyújtson abban, hogy a falusi, de mezőgazdasági termelést, tevékenységet nem végző fia­talok ne hagyják el a falujukat, s így erősítsék a helyi közösséget, vállaljanak részt és felelősséget a vidéki település életében.

Három év szünet után ismét

Az Agrya három év szünet után hirdette meg ismét a Vesd bele magad! című programot, melynek lényege az, hogy a csatlakozó gyerekek ingyenesen jutnak vetőmaghoz. A vetőmagot korábban az iskolákon keresztül juttatták el a diákokhoz, de – a tanárok túlterheltsége miatt – nem igazán működött a dolog. Ezért most az Agrya közvetlenül lépett kapcsolatba a jelentkező családokkal. A programhoz csak Fejér megyéből 168 család csatlakozott. A legtöbben Székesfehérvárról pályáztak sikerrel, de tucatnyi azoknak a vidéki településeknek is a száma, ahol több családban is alkalmat teremtettek a kisgyereknek arra, hogy megízlelje a kertészkedés örömét, és a saját termés által hathatós motivációt kapjon a helyes táplálkozáshoz is – tudtuk meg Mikula Lajostól, az Agrya elnökétől.

– A csomagokat, amelyek különböző zöldségek magvait tartalmazzák, márciusban eljuttatták a Fejér megyei családoknak is. Így most már remélhetőleg mindenhol földbe kerültek a magok. Mivel nagy a szárazság, a kis gazdák nem tétlenkedhetnek; ahhoz, hogy azok kikeljenek, elengedhetetlen a locsolás. Arról egyébként, hogy milyen élményeket szereznek a kertészkedés közepette, havonta küldenek rövid, fotóval illusztrált élménybeszámolót nekünk a gyerekek – folytatta az elnök, aki elmondta azt is, hogy a legjobban sikerült kiskerti naplók széles körben is olvashatók lesznek, mivel felkerülnek az egyik internetes közösségi oldalra.

Nemcsak hasznos, de élvezetes időtöltés a gyerekek számára a kertészkedés
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ezzel egyébként – fejtette ki Mikula Lajos – a gyerekekben a versenyszellemet kívánják felébreszteni, ami hatékony eszköze lehet az érdeklődésük hónapokon át történő ébrentartásának. Ugyancsak a motiválást szolgálják a havonkénti nyereményjátékok is. A részt vevő családokhoz minden hónapban eljuttatnak egy, a helyes táplálkozást, a kívánatos életmódot propagáló hírlevelet, amely a gyerekek nyelvén szól az ezekkel kapcsolatos kérdésekről. Ez a hírlevél minden esetben tartalmaz majd egy totót, amelynek – a havi beszámolót is elküldő – kitöltői nyereménysorsoláson vesznek részt.

Játékkal kombinált bemutatók Fejérben

Az országban összesen 940 családot megmozgató program Fejér megyei sajátossága, hogy két alkalommal is gazdák települnek majd ki terményeikkel az egyik fehérvári nagyáruházba. Ez nem vásár lesz, hanem játékkal kombinált bemutató, találkozási alkalom, amelyre a gyerekek is meghívást kapnak. Ők lesznek a gazdák segítői ezeken a napokon.

Fotó: Agrya

Ugyancsak az itteni résztvevőknek családi napot is szerveznek majd az Úrhidán található gazdatáborban. Itt a mezőgazdasághoz kapcsolódó játékok, vetélkedő és kóstolások a várják a gyerekeket és szüleiket, akiknek így alkalmuk nyílik majd személyesen is megismerni egymást, és előszóban is meg tudják osztani egymással a családi kertészkedés közben szerzett friss élményeket, a zöldségtermesztéssel kapcsolatos saját tapasztalataikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában