Biodízel: megújuló energiaforrás

2019.03.20. 15:00

Bioüzemanyag felhasználásával 89 százalékkal csökkenthető a szén-dioxid-kibocsátás

A környezettudatos életmód egyik eleme, hogy a használt sütőolajat nem borítjuk a lefolyóba, hanem összegyűjtve leadjuk – erre van lehetőség a magyar tulajdonú üzletláncok boltjaiban, illetve bizonyos benzinkutakon. De mi történik aztán vele?

Borsányi Bea

A biodízel egyik összetevője a növényi, például a repceolaj.

Fotó: FMH-archív

A használt sütőolaj biodízel formájában születik újjá, amely a közlekedésben használt folyékony bioüzemanyag-komponens, amit a hagyományos gázolajba keverve használnak fel. Üzemanyagként önállóan a jelenlegi jövedéki szabályozás szerint nem alkalmazható. A biodízel a meghatározás szerint 100 százalékban növényi vagy állati eredetű, előállításához nem használnak fosszilis komponenseket, alapanyaga növényi olaj – repce, napraforgó, szója, valamint más növényi olajok –, illetve háztartások és éttermek használt sütőolaja. Hazánkban csak egy cég foglalkozik bizodízel előállításával.

A tanúsított, igazolt és nyomon követhető forrásból származó alapanyagokból gyártott biodízel a fosszilis üzemanyagba való bekeverésével az ország eleget tesz az EU által támasztott fenntarthatósági követelményeknek. A fosszilis üzemanyagok közlekedési célú felhasználása során az EU előírásainak megfelelően biokomponenseket is alkalmazni kell. Ez az úgynevezett kötelező bekeverési részarány.

A biodízel egyik összetevője a növényi, például a repceolaj.
Fotó: FMH-archív

A begyűjtött használt sütőolaj felhasználás előtt tisztítási folyamaton megy keresztül, biztosítva ezzel a biodízelgyártáshoz megfelelő minőség elérését. A begyűjtött használt sütőolajat 60-65 fokosra melegítik, és többlépcsős folyamatban megtisztítják a víztől, a mechanikai szennyeződéstőlés más nem kívánt szennyezőanyagoktól. A tisztítási folyamat végén a maradék vizet és a kiülepedett szennyeződéseket eltávolítják, így az olaj már alkalmas arra, hogy biodízel készüljön belőle. A használt sütőolaj tisztítási folyamata során maradék anyagként jelentkező víz, valamint a kiülepedett mechanikai szennyeződések biogázüzemekbe kerülnek, ahol az előállított biogáz villamos energiát és hőt termel. Vagyis a használt sütőolaj tisztításának folyamata teljes terjedelmében hulladékmentes, aminek köszönhetően fenntarthatónak és környezetbarát eljárásnak minősíthető.

A biodízel fontos megújuló energiaforrás, szemben a kőolajjal, ami fosszilis, tehát kimerülő forrás. Előállítására sokféle növényi olaj és állati zsír felhasználható. Helyben termesztett alapanyagokból, helyben előállítható, ellentétben a kőolajjal és földgázzal, amelyek tekintetében országunk importra szorul. Régiónkban a használt sütőolajból előállított bioüzemanyag felhasználásával 89 százalékkal csökkenthető a szén-dioxid-kibocsátás a fosszilis üzemanyagokhoz képest. A repceolajból, illetve napraforgóolajból előállított bioüzemanyag felhasználásával – azok származási országától függően – körül belül 65 százalékos megtakarítás érhető el.

A használt sütőolajat több helyen is átveszik, összegyűjtésével és leadásával Ön is védi a környezetet
Fotó: Pixabay.com

A biodízel további előnyeihez tartozik, hogy nagy kenőképességgel rendelkezik, ami csökkenti a motor kopását, könnyen tárolható, az esetleges vízbe történő beszivárgása pedig nem okoz mikrobiológiai terhelést, mert ártalmatlan a halakra nézve. Ugyanakkor gyorsan bomlik a talajban, és nem okoz szennyezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában