az elöregedő társadalom kihívásairól, regionális fejlesztésekről

2019.02.01. 20:00

A kérdés az: mekkora város is legyen Székesfehérvár

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) Magyarországról szóló friss országtanulmányának bemutatójára került sor csütörtökön délután a városháza dísztermében.

Sági Zoltán

Álvaro Pereira: A legdinamikusabban növekvő korcsoport az időseké

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Az 1961-ben alapított és napjainkra 36 tagállamot számláló gazdasági szervezethez hazánk 1996 májusában csatlakozott – a most elkészült országjelentés azóta sorban a 15-ik. A következő jelentés 2021-re várható. A jobbára kétévente elkészülő OECD-országtanulmányok a tagországok közép- és hosszú távú gazdasági folyamatait és kilátásait mutatják be, és elemzik részletesen – illetve ajánlásokat fogalmaznak meg.

A legújabb tanulmányt bemutató csütörtöki rendezvény vendége volt Álvaro Pereira, az OECD közgazdasági osztálya országtanulmányi részlegének igazgatója, Jens Høj vezető közgazdász, Ania Thiemann közgazdász, valamint Balogh László, a Pénzügyminisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára.

A vendégeket és a rendezvény résztvevőit Égi Tamás alpolgármester köszöntötte, aki röviden felvázolta a regionális növekedés azon kérdéseit, amelyekkel Székesfehérvárnak kell szembenéznie az elkövetkezendő években. Elhangzott: Fehérvárról már 6 évvel ezelőtt is 260 ezer emberre ható centrumként beszélt az akkori OECD-tanulmány. Ma pedig a város munkavállalóinak száma kétszer annyi, mint amennyi a demográfiai adatokból következne: számszerűsítve mintegy 80 ezer fő. A fehérvári infrastruktúra által naponta kiszolgált népesség 170 és 200 ezer fő között változik, miközben az érkező állami támogatások csak 100 ezer lakossal számolnak, és az iparűzésiadó-elvonás sincs tekintettel a város által ténylegesen kiszolgált népességszámra. – Tárgyalások folynak a pénzügyminisztériummal, hogy a szolidaritási hozzájárulás összegét a régiós feladatokra fordíthassuk – jegyezte meg az alpolgármester, e ponton Balogh Lászlóra pillantva. – A kérdés egy ideje már az: mekkora város legyen Székesfehérvár – zárta beszédét az alpolgármester. – A lehetőségek alapján sokkal nagyobb is lehetne, ám ehhez infrastruktúrafejlesztés kell, amihez az állami segítség elengedhetetlen. Ugyanakkor ez remek befektetés lenne az államnak, hiszen már most is kimagasló bevételeket lát innen.

A térségben szinte nálunk a legalacsonyabb a kis- és középvállalkozások részesedése a külföldi tőkebefektetésekből, mutatja Álvaro Pereira a grafikonon
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Álvaro Pereira köszöntőjében hangsúlyosan gyönyörűnek nevezte Székesfehérvárt, amelynek történelmi értékeit már első pillantásra is jelentősnek ítélte. A tanulmányra térve elmondta, az két fő részből áll. Az egyik az idősödés problémáit tárgyalja, a másik a regionális fejlesztésekkel foglalkozik. A magyar gazdaság jelenlegi helyzetéről szólva Pereira kijelentete: az OECD-tagállamok sorában az egyik legjobban teljesítő gazdaság a magyar, bár azért a jövőre vonatkozóan lassulást prognosztizált a szakember (amint az elemzők az elmúlt évekre is mindig – tesszük hozzá).

A szót átvéve Jens Høj vezető közgazdász két mozzanatot emelt ki. Egyrészt azt, hogy az országon belüli regionális különbségek túl nagyok. Mint fogalmazott: északnyugat és a főváros befektetésileg jól ellátott, míg bizonyos egyéb térségek jelentős lemaradásokkal küzdenek. Másik mozzanatként azt emelte ki a szakember, hogy egyelőre a kis- és középvállalkozások még alig részesülnek az egyébként jelentős külföldi tőkebefektetésekből. – Magyarországnak még meg kell ismertetnie értékeit a világgal – hangsúlyozta összefoglalóan Jens Høj.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában