Előrelátás

2018.09.23. 11:30

Meglódult a Babakötvény, egyre többen nyitnak számlát csemetéjüknek

Az életkezdési támogatásról szóló program 2006-ban indult hódító útjára és már akkor is nagy érdeklődésre tartott számot a lehetőség, ám idén újabb csúcsokat dönt.

Palocsai Jenő

Tavaly több mint 23 ezer gyermeknek nyitottak szülei Start-számlát

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Megemelkedett a Babakötvény kamata 5,4 százalékra, és vele együtt emelkedett a népszerűsége is. A tavalyi esztendőben 10,4 milliárd folyt a Start-számlákra, és az idén a mutatók szerint ez a szám tovább javul, hiszen az első hét hónapban 8,4 milliárddal nőtt a Babakötvény-állomány az Államadósság Kezelő Központ szerint. Nyár végére 159 ezer Start értékpapírszámla működött, melyeken 47,6 milliárd forint halmozódott fel.

Egyre többen helyezik át a megtakarítást a kincstárhoz

Az elején kereskedelmi bankokban, takarékszövetkezetekben, valamint a kincstárnál is nyitható volt a Start-számla, azonban 2012 októbere óta csak utóbbinál lehet ezt megtenni. A lehetőséggel 2017-ben 23 796 alkalommal éltek a szülők, és ebből 8474 volt a 2017-ben született baba. A tendencia folytatódott tovább, 5204 tavaly születettnek nyitottak számlát az idén.

Akik 2012 előtt nyitottak, válthatnak pénzintézetet, de bank már nem jöhet szóba, ennek megfelelően a kincstár felé az áramlás folyamatos. A 2032-ben lejáró sorozat kivételével, mindegyik állampapír 5,4 százalék kamatot fizet. A 2032-es sorozat kamata decemberben emelkedik majd ugyanerre a szintre. A tizenkilenc éves futamidejű lakossági állampapír kamata ugyanis a mindenkori infláció­hoz igazodik, a pénzromlás előző évi átlagos mértékén felül fizet 3 százalékpontos prémiumot. Ezzel az 5,4 százalékkal nehéz versenybe szállni, így egyre többen helyezik át a megtakarítást a kincstárhoz. Csak 2017-ben 1128 számlahordozás volt, az idei évben pedig már most 1210.

Tavaly több mint 23 ezer gyermeknek nyitottak szülei Start-számlát
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap / Illusztráció

Éppen a váltás évében látta meg a napvilágot Rita kislánya. Az anyuka elmondása szerint „az alanyi jogon járó életkezdési támogatást, Babakötvény formájában kaptam. Egy ideje magam is gyarapítom ezt a számlát, havi utalásokkal, amely után az utalás 10 százaléka – de legfeljebb évi 6 ezer forint – plusz támogatás jár. Az akkori számolásaim szerint, ha az első alkalommal kapott támogatás kerülne csak a számlára, már akkor is egy jelentős, 1 millió forint feletti összeg lesz a 18 éves gyerek kezében, ami nagy segítség lesz a felsőoktatási tanulmányokhoz, a saját diákhitelemmel ellentétben. Előre félek, milyen költségekkel jár majd elindítani egy fiatalt 2030-ban.”

Egyre több 2006 előtt született gyermek szülei nyitnak Start-számlát, így 2017-ben 606, idén pedig már most 820 ilyen jellegű számlát nyitottak. A külföldön élő magyarok idén év eleje óta igényelhetnek ilyet a 2017. július elseje után született gyermekek számára. Idén 5821 gyermek kapta meg a 42 500 forintot, ám közülük csak 122-nek nyitottak számlát, a leginkább Németországban és a trianoni határ másik oldalán élők számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában