Csere, hitelkiváltással

2018.09.09. 10:00

Lakáshitelesek tízezreinek érdemes lépnie a kockázat miatt

Az új lakáshiteleknél többségben vannak a biztonságos, több évre vagy akár a futamidő végéig fix törlesztést garantáló konstrukciók, a már meglévő lakáshitelek között azonban sok a kockázatos, változó kamatozású hitel.

FMH

A várhatóan szigorodó nemzetközi kamatkörnyezet miatt valószínű, hogy feljebb kúsznak a kamatok Fotó: Freepik

A meglévő változó kamatozású konstrukciókat biztonságosabbá lehet tenni hitelkiváltással. Amennyiben az új hitel kamatperiódusa hosszabb a korábbinál, akkor nem vonatkoznak rá az októbertől életbe lépő szigorúbb lakáshitelszabályok. Egy jelenleg 8 millió forintos tartozással járó, változó kamatozású lakáshitelt 20 évig fixen havi 53-55 ezer forintos hitelre lehet cserélni – tájékoztatta lapunkat a BankRáció. Januárhoz képest növekedett a változó kamatozású lakás hitelek kamatát és törlesztőrészletét meghatározó bankközi kamatláb, igaz, július eleje és augusztus eleje között csökkent. A várhatóan szigorodó nemzetközi kamatkörnyezet miatt azonban a kilátások alapján valószínű, hogy feljebb kúsznak a kamatok, ez pedig a már futó, azaz korábban felvett, változó kamatozású lakáshitelek törlesztőrészletét is érintheti.

A várhatóan szigorodó nemzetközi kamatkörnyezet miatt valószínű, hogy feljebb kúsznak a kamatok Fotó: Freepik

Az új lakáshiteleknél egyértelmű fölényben vannak a több évig fix kamatozású konstrukciók, a felvett lakáshitelek durván 70 százalékát adják. Ugyanakkor a teljes lakáshitel-állományon belül akár több tízezer embernek lehet változó kamatozású hitele. Ráadásul a devizahitelek forintosításakor is sok kölcsön változó kamatozással ment tovább. Trencsán Erika, a BankRáció szakértője szerint van megoldás a már meglévő, az esetleges jövőbeli kamatemelkedés miatt kockázatos változó kamatozású lakáshitelek biztonságosabbá tételére.

„A hitelkiváltásról van szó. Azaz megoldható a meglévő változó kamatozású lakáshitelek több évig, akár 20 évig fi x kamatozású és törlesztőrészletű lakáshitelekre történő cseréje. A hitelkiváltás már régóta elérhető a bankoknál” – fogalmazott Trencsán Erika. A szabályozás is segíti, hogy a jelenleg változó kamatozású lakáshitelt törlesztő adósok fix törlesztőrészletű konstrukcióra cseréljék a hitelüket. Október 1-jétől szigorodnak a lakáshitel-felvételre vonatkozó feltételek. A kevesebb, mint 5 évig fix törlesztőrészletű, a többi között a változó kamatozású lakáshiteleknél a törlesztőrészlet nem lehet majd magasabb a havi nettó fizetés 25-30 százalékánál. Az 5 és 10 évig fix törlesztőrészletű lakáshiteleknél az új szabályok 35 és 40 százalékos limitet szabnak. Ez azért jelent szigorítást, mert a mostani szabályozás értelmében 50 és 60 százalék ez a limit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában