Jubileum

2018.08.22. 07:20

Lajoskomáromi Trak–torosfesztiválon ünnepeltek a gazdák

Már tíz óra előtt izgatott tömegek gyülekeztek Lajoskomárom központjában. Látszott, itt valami nagy rendezvény készülődik: 25 éves fennállását ünnepelte a helyi gazdakör.

Szanyi-Nagy Judit

Színpompás, lufival és szalaggal átkötött traktorok berregték végig Lajoskomáromot, bennük felnőttekkel, gyermekekkel

Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

A lajoskomáromi gazdák 1992 nyarán kezdtek el mozgolódni Reizinger József vezetésével. Abban az időben nehezen indult be a társaság élete, hiszen a lakosok nem ismerték a gazdák tevékenységi körét, akik az első időszakban titokban gyűltek össze az egyik helyi présházban. Aztán 1992 decemberében hivatalosan is bejegyezték a Lajoskomáromi Gazdakört, melynek elnökévé (a 2013-ban visszavonult) Reizinger Józsefet választották meg. Ekkortól a helyi szervezet egyre jobban bővült: nőtt az összefogás, a gazdák közösen szerezték be a vetőmagot, vegyszereket.

– Maga az ünnepség kicsit megcsúszott, hiszen 2017 decemberében kellett volna megtartanunk – repít bennünket a jelenbe Havranek György regnáló elnök, aki előzőleg a kör történetének felidézésben is segített. Mint fogalmaz, mivel az utóbbi 15 évben – a termelőszövetkezetek megszűnésével – mindenki maszek munkát végez, megváltozott a közösség összetartó erejének alapja. A közös beszerzés alábbhagyott, a gazdákat ma már inkább a kulturális, gazdasági előadások tartják össze a szervezetben.

Színpompás, lufival és szalaggal átkötött traktorok berregték végig Lajoskomáromot, bennük felnőttekkel, gyermekekkel
Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

– Nagyon örülünk a rendezvény sikerének – értékelt György –, hiszen nemcsak a gazdákat, de a helyi lakosokat is megmozgattuk. A traktoros felvonuláson 46 jármű vonult, az első ötöt a nagy öregek vezették. A falujárást egy családi nap követte, ahol 350– 400 helyi fogyasztott az ötféle pörkölt egyikéből-másikából, amely mellé – ha már itt van a híres Fülöp-hegyi pincesorunk és a borversenyeink – bort kínáltunk. A gazdák 420 liternyi nedűt ajánlottak fel, melyet szódával és szörppel toldottak meg. Az étel a szintén felajánlott három disznóból készült – meséli. Mint mondja, azzal kedveskednek, amijük van. S mivel a siker nem maradt el, terveznek még hasonló programokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában