nőnek a reálkeresetek

2018.08.02. 10:00

Csúcsra jutott a magyarországi gazdaság növekedése

A magyar gazdaság 2017 utolsó, illetve 2018 első negyedévében 4,4 százalékkal bő­vült.

B. Kiss László

Tízezer és húszezer forintos bankjegyek egy pénztárcában. Magyarország ma is hivatalos fizetõeszközét, a forintot, 70 évvel ezelõtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengõt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Faludi Imre

Ennél gyorsabb növekedésre az elmúlt több mint egy évtizedben csak egyszer volt példa. Idén hazánkban a leg­gyorsabban az építőipar, a mezőgazdaság, az infokommunikációs ágazat, valamint a kereskedelem bővül, de ezen belül az építőipar szárnyalása a magas bázis miatt kisebb lesz a tavalyinál. A beruházási ráta idén 22,5 százalékra emelkedhet, elérve a válság előtti szintet – állítja lapunkhoz eljuttatott friss elemzésében a GKI Gazdaságkutató Zrt. A cég prog­nózisa szerint a bruttó keresetek emelkedésének dinamikája a tavalyi 13 százalékról 10 százalék körülire fékeződik, ami hét százalék körüli, azaz továbbra is nagyon gyors ütemű reálkereset-növekedést jelent.

Az immár hatodik éve tartó fogyasztásbővülés dinamikája 4,5 százalékkal feltehetően idén éri el csúcspontját, a vásárolt fogyasztás pedig ennél is gyorsabban, 5,5 százalékkal bővül. Az egyébként is alacsony munkanélküliség 2017 végéhez viszonyítva várhatóan már alig csökken, viszont ezen belül a közmunkások száma mérséklődik. Az infláció 3,1 százalékra nőtt, s tovább emelkedhet a gyenge forint következtében is – véli a GKI.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában