nemzedékváltás

2018.08.25. 07:15

Az úrhidai tábor vendége volt Nagy István agrárminiszter

A nemzedékváltás problémaköre volt a központi témája annak a fórumnak, ahol Nagy István agrárminiszter találkozott a termelőkkel az Úrhidai Gazdatáborban.

Palocsai Jenő

Sok kérdés merült fel a fórumon

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

A tárcavezető szívesen válaszolt az előadása közben is a felmerülő kérdésekre, legyenek azok a közbeszerzési eljárásokkal, külföldről behozott borokkal, borkombinátok létrehozásának nehézségeivel kapcsolatosak. A Modern falu program is szóba került, amelyben körvonalazódik a helyzet, telnek a képzeletbeli fiókok olyan ötletekkel, amelyek éppen a gazdák felől érkeznek.

A magyar falu jövője is a fiataloktól függ. Fontos, hogy olyan jövőképet tudunk számukra biztosítani, hogy a vidéki életet válasszák. Ebben a döntésben az agráriumnak komoly szerepe van. Jelentős összegeket csoportosítottak át, így több mint kétezer fiatal indulhatott el ezen az úton. Kétszer annyi pályázó volt, mint amennyi nyertes, ami üzenet a kormányzatnak, hogy igenis vannak fiatalok az agrárium területén, akik tudnak és akarnak is dolgozni, fejlődni. A fiatal gazdák támogatása kiemelt helyen állt eddig is Magyarországon éppúgy, mint az Európai Unióban. A következő ciklusban tovább erősödik majd a helyzetük, mondta el kérdésünkre Nagy István agrárminiszter.

Sok kérdés merült fel a fórumon
Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Az Úrhidai Gazdatábor vezetője, Mikula Lajos, az AGRYA, vagyis a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének ügyvezető elnöke elmondta: Nagy István személyében olyan vezetője van az Agrárminisztériumnak, aki tudja, hogy mi a tétje a magyar mezőgazdaságban a sikeres nemzedékváltásnak. A fiatal gazdák vezetője egyfajta biztosítéknak veszi, hogy 28 év után végre lesz egy olyan önálló egysége a minisztériumnak, amely kifejezetten a nemzedékváltással foglalkozik, ezért a gazdák bíznak a hatékony együttműködésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában