több szegmensben is

2018.07.12. 09:00

Erősödik az állattenyésztés Fejér megyében is

Elkészült az Országos Statisztikai Hivatal jelentése, melyből kiderül, hogy nőtt a szarvasmarha- és a sertésállomány, csökkent a juhok és a tyúkok száma Magyarországon.

Palocsai Jenő

A szerdán megjelent adatok alapján az elmúlt évben nem kevesebb, mint 15 ezerrel több szarvasmarhát tartottak nyilván, a korábbi évhez képest.

Az állattenyésztéssel foglalkozó szakemberek nagyjából ezeket az adatokat várták, hiszen a szarvasmarha-állomány növekedése 2010 óta folyamatos.

Külön kezelendő a vágóállatok és a tejelő tehénállomány, de az országos adat szerint, mindkettő emelkedő tendenciát mutat, nagyjából a megszokott arányban.

Ehhez képest a Fejér megyei adatok kissé eltérnek, hiszen az 52,5 ezerről, 50 ezerre csökkent az állomány.

Az ország sertésállománya is emelkedett, hiszen a statisztikai hivatalhoz befutó adatok alapján ezen vágóállatok száma június elején 2,856 millió volt, 50 ezerrel több, az egy évvel korábbinál. Az anyakocák száma 3 ezerrel nőtt a 2017. júniusi állományhoz viszonyítva. A sertéstartásban már követjük az országos trendet, hiszen nálunk is emelkedett, mind a kocák, mind pedig a vágóállatok száma, 66,6 ezerről 71,7 ezerre. Az országos növekedés 10 százalékát tehát Fejér megye adta.

A tyúkok vonatkozásában szembe megy a trenddel Fejér megye, mert amíg az országos adatok szerint 34,767 milliós az állomány, ami 776 ezres csökkenést mutat, addig nálunk emelkedett a tyúkok száma a korábbi időszakhoz képest, mert 831,7 ezerről emelkedett 891,5 ezerre.

A tojó tyúkok száma emelkedett ugyan az országos adatok elemzése alapján, ugyanakkor erre vonatkozólag nincs elérhető megyei adat. Az országban tartott juhok száma 1,163 millió volt, ami 14 ezres csökkenést jelent. Az anyaállatok száma 799 ezer, 13 ezerrel kevesebb a 2017. júniusihoz képest.

Az anyajuhok számának csökkenése természetesen tovább ronthatja a következő évi adatokat. Fejér megyében nem igazán jellemző a birkatartás. Az egyébként sem túl magas, 30,2 ezres állomány azonban körülbelül az országos trenddel megegyezően csökkent, 29,5 ezerre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában