Méltányolni fogja a NAV az erőfeszítést

2018.06.30. 17:00

Vasárnaptól kötelező a valós idejű online adatszolgáltatás

Vasárnaptól valós időben kell jelenteni a NAV-nak a 100 ezer forintnál nagyobb áfatartalmú, cégnek kiállított számlákat, ezért az érintetteknek regisztrációval kellett csatlakozniuk az adóhatóság online számlarendszeréhez.

B. Kiss László

Az online adatszolgáltatás azoknak is kötelező, akik kézzel állítják ki a számlát

Fotó: Pixabay.com

Július 1-jétől a belföldi adózók közötti ügyletekről kiállított, legalább 100 ezer forint áthárított általános forgalmi adót (áfa) tartalmazó számlákról elektronikus úton adatot kell szolgáltatni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV). Számlázóprogrammal történő számlázás esetén a számlázóprogram automatikusan továbbítja a számlaadatokat a NAV-hoz. Az adatszolgáltatás azoknak is kötelező, akik kézzel állítják ki a számlákat. A vállalkozók ingyen igénybe vehetik a NAV által fejlesztett online számlázóprogramot.

Csendes Ágnes, a NAV szakfőigazgatója egy interjúban arra figyelmeztetett, hogy a rendszerben a NAV szerverével kommunikál az érintett vállalkozások számlázóprogramja, az érintetteknek tehát meg kell győződniük arról, hogy a kettő közötti kapcsolat létrejöhet. Informatikai bonyodalmak leginkább a komplex vállalatirányítási rendszerekben adódhatnak, hiszen ezeknél a számlázást össze kell kötni például a könyveléssel vagy a készletnyilvántartással is – tette hozzá.

Az online adatszolgáltatás azoknak is kötelező, akik kézzel állítják ki a számlát
Fotó: Pixabay.com

A Fejér Megyei Hírlap értesülése szerint az adatszolgáltatás elmulasztása miatt a magánszemély számlánként 200 ezer, más adózó 500 ezer forint bírsággal sújtható. Előzetesen nem lehet méltányosságot kérni késedelemre, ugyanakkor az ilyen ügyekben az adóhatóság méltányolni fogja, ha az érintettek jogkövetők, és tettek már lépéseket az átállás érdekében – hangsúlyozta a NAV szakfőigazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában