Építész szakmai közösségi tér

2018.06.06. 20:00

Kaszti Tamás építészmérnök lett az év vállalkozója Fejér megyében

Kaszti Tamás, a Klaszbau Kft. ügyvezetője vehette át az év vállalkozója elismerést a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara májusi küldöttgyűlésén. Az építész szerint a Palánkai utcában jelenleg is épülő, a keresztségben Klaszbau Építő Központ (KÉK) nevet kapó, új építész közösségi tér ötlete érdemesítette díjra őt, s rajta keresztül a céget és dolgozóit.

Majer Tamás

Kaszti Tamás hisz a közösségben, az év vállalkozója díjat is munkatársaival közös sikerként könyveli el

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Klaszbau hagyományos technológiájú, energiatudatos épületeket tervez és kivitelez.

– A mi gondolkodásunkat ez már a kétezres évek eleje óta meghatározza – kezdett bele az ügyvezető, aki kitért arra is, ez önmagában még nem egyedülálló, hiszen mások is foglalkoznak ezzel.

– Sőt, 2021-től csak ilyen, „közel nulla” energiafogyasztású házak épülhetnek – tette hozzá.

Kaszti Tamás beavatott minket, ők is küzdenek az építőipart ropogtató problémával, miszerint kevés az alvállalkozó, a minőségi munkát végző kétkezi munkás. Ez is okozza, hogy a KÉK üzembe helyezése csak jövőre történhet meg. (Tavaly októberben volt az alapkőletétel.)

Kaszti Tamásék 15-20 éve ugyanazokkal az alvállalkozókkal végzik a kivitelezéseket. Jelenleg 30 kilométeres körzeten belül aktívan is tele vannak munkával. Azonban a megnövekedett négy-ötszörös megrendelői igényt már nem tudják kiszolgálni.

– Túlzás nélkül mondhatom, hogy magas a minőségelvárásunk. Ezt nagyon nehéz létrehozni újakkal – mondta.

S mivel elsőbbséget élveznek a megrendelők, a saját beruházás a végére marad.

No, de mit hoz magával a jövőre nyíló KÉK? A „közel nullás” házakat hagyományos, falazott technikával, s nem könnyűszerkezetes vagy paneles megoldásokkal kívánják létrehozni. Kaszti Tamás készre tervezésnek nevezi az eljárást. Az „utolsó szegig” mindent megterveznek. Nem, nem a családi fotó képszegére kell itt gondolnunk, de arra azért igen, hogy már az építkezés legelején benne lesz a tervben, milyen kötőelem kell majd a végén a tetőhöz.

Kaszti Tamás hisz a közösségben, az év vállalkozója díjat is munkatársaival közös sikerként könyveli el
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A KÉK szakmai találkozóhelyként is szeretné definiálni magát. Kaszti Tamás egy személyben az építőanyag kereskedéssel foglalkozó Kendel ügyvezetője is, a két céget nem lehet egymástól függetleníteni. Emiatt az építőipari fejlesztéseket hamar megismeri és felhasználhatja a Klaszbau tervezőgárdája. Fontos célja a KÉK-nek, hogy ezeket az innovációkat ott azonnal prezentálhassák megrendelőik, partnereik felé.

Nemcsak szakmai programokban gondolkodnak: kiállítások szervezésével a képzőművészet és az építészet rokonságát kívánják fölmutatni, sőt zenei, irodalmi előadásoknak is teret és alkalmat adnak.

– Ne csak mindig a házakról és az üzletről beszéljünk – mondta erről az ügyvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában