Volvo Vista

2018.05.07. 17:30

Fehérváriak nyerték a műhelydolgozók versenyét

A Volvo Ivanics csapata nyerte meg a világ legnagyobb, műhelydolgozók részére megszervezett verseny magyarországi döntőjét, a Volvo Vistát.

Borsányi Bea

A győztesek: Horváth László, Komlóssy Róbert, Boka György és Sendula István

Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

Az 1975 óta rendszeresen megrendezendő verseny fő célja, hogy fejlessze a szakemberek tudását, képességeit, s hogy megmérkőzhessenek egy világszínvonalú versenyen, ahol a résztvevőknek számos gyakorlati és elméleti feladatot kell megoldaniuk. A dicsőséget tovább növeli, hogy nemcsak a szerviz–szerelő csapat kategóriában, de a karosszérialakatos–fényező kategóriában is a fehérváriak győztek. Utóbbi kategóriát ebben az évben hirdették meg először.

Fehérvárról hat csapat vett részt a műhelydolgozók versenyén

– Magyarországon 26 kétfős csapat indult, míg a fényezők között 8, szintén kétfős gárda nevezett. Fehérvárról hat csapat vett részt: szerelők, munkafelvevők és raktárosok. Mind az elméleti, mind pedig a gyakorlati feladatok olyanok, amelyek a márkaszervizekben alkalmazott sztenderdekre, diagnosztikai rendszerekre épülnek, ám így sem könnyű megoldani őket, hiszen hatalmas, az autó minden „porcikáját” érintő dokumentációról és különböző típusú és évjáratú gépkocsikról beszélünk – mondta Spilák Gábor szervizvezető.

Az elméleti megmérettetésen ebből választanak ki 30 kérdést, ám aki nem járatos abban, mit hol kezdjen keresni, az nem jut messzire a versenyen. Érdekes viszont, hogy a tapasztalat nem segíti az esélyességet. Ezt már Sendula István raktáros, a szerviz–szerelő kategória győztes csapatának tagja tette hozzá, aki évek óta résztvevője a hazai versenysorozatnak, és 2010-ben győztesként már eljutott Svédországba. Akkor még csak egyéniben folytak a küzdelmek.

Az országos döntőt három forduló előzi meg, amely online módon történik. Ezt követi az értékelés és a végső összecsapás, ahová a legjobbakat hívják meg. Idén öt gárda versenyzett a fináléban, amelyben már gyakorlati feladatokat is kapnak a szerviz–szerelő kategóriában az elméleti kérdések mellé. Főleg az elektronikára, a hibakeresésre, a diagnosztikára vonatkozik a gyakorlat, amelyhez persze gondolkozni is kell. A döntőben az idő az egyik legnagyobb ellenfél. A karosszéria­lakatos–fényező kategóriában az idő rövidsége miatt viszont csak elméleti kérdések vannak, ám azok célzottan erre a területre vonatkoznak.

A győztesek: Horváth László, Komlóssy Róbert, Boka György és Sendula István
Fotós: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

Következik a jutalomjáték

A nyertes csapat idén júniusban kilátogathat a Vista 2018 Winners Conference-re, a márka hazájába, a svédországi Göteborgba. És hogy ott mi vár rájuk?

– Ez már csak jutalomjáték, a győztesek világtalálkozója, hiszen minden országból a legjobbak utazhatnak ki. Verseny persze ott is van, de nem szakmai jellegű. Pár éve olyan feladatok voltak, mint például agyaggalamb-lövészet, vagy olyan autó vezetése, amely jobbra megy, ha balra kormányozza az ember. Ugyanakkor komoly szakmai betekintést kapunk a márka legújabb koncepciójába. Nyolc éve elvittek minket a biztonságtechnikai központba, ahol törésteszteket néztünk, de láttuk az akkor éppen kiadás előtt álló legújabb típus első szériáját is – emlékezett vissza Sendula István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában