300 ingyenes vonatjegy vár a 18 éves magyarokra

2018.05.12. 09:00

Június 12-én indul a jelentkezés, hogy felfedezzük az EU-t

Egy uniós döntés nyomán a szerencsés kiválasztottak ingyen vonatozhatnak az EU területén. Erről a bizottság képviselője múlt csütörtökön számolt be.

Sági Zoltán

Minden 18 éves fiatal ingyenes utazása a cél

Forrás: shutterstock

15 ezer olyan fiatal, aki a 18-at már betöltötte, de a 19-et még nem érte el, egy hónapig ingyen vonatozhat az EU területén, egyetlen megkötéssel: útjuk összesen 4 országot érinthet. A döntés a DiscoverEU mozgalom kezdeményezéséből nőtt ki, akik indítványozták: évről évre minden 18 éves EU-polgár ingyen utazhassa be Európát, ismerkedésként annak országaival. Hogy a DiscoverEU nem minden eredmény nélkül lobbizik, azt a jelenlegi döntésen kívül az is mutatja, hogy az idei 12 millió eurós büdzsét 2021-re a bizottság 700 milliósra tervezi „fölkerekíteni”.

Minden 18 éves fiatal ingyenes utazása a cél
Forrás: shutterstock

A jelentkezési időszak egy hónap múlva, június 12-én indul és 26-án zárul. A nyerteseket ezt követően egy héten belül értesítik. Ők a továbbiakban egy „travel pass”-t kapnak, amellyel egy hónapig ingyenesen utazhatnak a kiválasztott 4 uniós ország területén. Pályázni egyébként nemcsak egyénileg, hanem maximum 5 fős csapatokban is lehet. Hogy a 15 ezer helyből egy országra mennyi jut, azt az uniós államok lakosságszámának arányában tervezik megállapítani. Így a magyarországi 18 évesek ebben a körben 300 ingyenjegyen osztozhatnak. Már most látszik, hogy az ősz folyamán újabb pályázat indul, ismét 15 ezer jegy meghirdetésével. A további információkat az érdeklődő fiatalok a youdiscover.eu honlapon találhatják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában