A belvíz és az aszály ellen

2018.05.01. 16:00

Az év végéig mintegy 140 megfigyelő állomást alakítanak ki

Az aszálykár évente meghaladja a belvízkárok dupláját. 2015-ben nagyjából 400 milliárd forint kár keletkezett a mezőgazdaságban vízhiány miatt. Ezért olyan megelőző, operatív módszert – aszály-monitoring rendszert – dolgoztak ki, amelynek köszönhetően a jövőben vizet tudnak a területre juttatni, mielőtt a növény megérezné a szárazság okozta stresszhatást.

feol.hu

Somlyódy Balázs, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója ennek kapcsán elmondta, az operatív megelőzés rendszer első feladata az országos monitoringhálózat kiépítése. Az országban jelenleg 22 monitoringállomás működik, számukat május közepéig megkétszerezik, az év végére pedig már 80 állomás üzemel majd, de a végső cél 140–150 állomás kialakítása.

A monitoringrendszernek köszönhetően vizet tudnak a területre juttatni, mielőtt a növény megérezné a szárazság okozta stresszhatást Fotó: Shutterstock

Az év elején kijelölték a vízhiányvédelmi körzeteket, amelyekre az aszályindex területi átlagai alapján lesznek elrendelhetők a vízhiány mértékének megfelelő védelmi fokozatok, illetve a fokozatokhoz rendelt vízgazdálkodási intézkedések és beavatkozások. A hálózat a talajnedvesség mérésével alkalmas lesz a talajtelítettség jellemzésére is, ami belvíz idején nyújthat értékes információkat. Minden adat egy központi, ingyenesen hozzáférhető adatbázisba érkezhet.

A gazdák számára előnyös a kifejlesztett új aszály-monitoring rendszer, amely lehetővé teszi, hogy még nagyobb területen, még nagyobb szakértelemmel és tudással lehessen az adatokat feldolgozni, s a gazdálkodók munkáját segíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában