Gazdaság

2018.05.16. 15:00

A felelősség alóli kibúvást is szolgálhatja a cég eladása

Jelenleg 43 ezer külföldi tulajdonossal rendelkező cég működik hazánkban, ami 6 ezerrel kevesebb, mint 2011-ben.

B. Kiss László

A külföldi érdekeltségű cégek közül a legtöbb kereskedelemmel foglalkozik

Forrás: Illusztráció

Az elmúlt években folyamatosan csökkent a külföldi tulajdonoshoz köthető cégek súlya Magyarországon, a csökkenés a nagyobb árbevételű szegmensekben még számottevőbb – derül ki az Opten által lapunk rendelkezésére bocsátott adataiból. A 100 millió forint feletti szegmensben 14,3 százalék a legalább egy külföldi tulajdonossal rendelkező cégek aránya, ami három százalékpontos visszaesés a 2011-es értékhez képest. Az 1 milliárd feletti éves árbevételű cégeknél az arány 35,1 százalék, ami majd 5 százalékpontos visszaesés a hat évvel korábbi értékhez képest.

Magyarországon a legtöbb külföldi érdekeltségű cég anyacége német vagy osztrák. A német leányvállalatok száma 2011-hez képest 23,4 százalékkal, az osztrákoké pedig csaknem 14 százalékkal lett kevesebb. A harmadik helyet Ukrajna foglalja el, de a korábbi tapasztalatok alapján sok cég esetében nem a valódi gazdasági érdek köti a vállalkozásokat Ukrajnához. Az Ukrajnához köthető cégek sok esetben már felszámolás alatt vannak, és korábbi hazai tulajdonosuk a felelősség alóli kibújás reményében „adta el” külföldre cégét, nem feltétlen teljesen legális módon. Ez a gyakorlat szerencsére valamelyest visszaszorulóban van, legalábbis egyéves távlatban már csökkenőben van az ukrán tulajdonossal rendelkező cégek száma – tudtuk meg Pertics Richárdtól, az Opten céginformációs igazgatójától.

A külföldi érdekeltségű cégek közül a legtöbb kereskedelemmel foglalkozik

A top 20 között még megtalálhatók olyan offshore-jellegű országok is, mint Ciprus vagy Seychelles, de számuk csökken. Ágazati kitekintésben felülreprezentáltak a külföldi érdekeltségű kereskedő cégek, amelyek száma több mint 12 ezer, ezeket az ingatlanügyletekkel foglalkozó társaságok követik 7400 vállalkozással. A dobogó harmadik helyén a szakmai és tudományos tevékenységgel foglalkozó cégek állnak, 4500 céggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában