Gazdaság

2018.04.12. 17:30

Komoly sikertörténet a Fejér megyei nyugdíjas szövetkezeté

A nyugdíjas szövetkezetek székesfehérvári irodájának közreműködésével eddig több mint 300 nyugdíjas talált folyamatos munkát és így 40 székesfehérvári és környékbeli vállalkozásnál sikerült enyhíteni a létszámgondokat.

Dávid Erzsébet

Számos munkakörben szívesen alkalmaznak nyugdíjast a cégek.

Fotó: FMH-archív

Az országos lefedettségű Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet családjába tartozó Északi Szomszédok csoport tagjaként működő iroda szeptembertől várja a munka után érdeklődő időseket.

– A közérdekű nyugdíjas szövetkezetek az aktív, dolgozni akaró idősek és a munkaerőpiac egymásra találását segítik. S hogy milyen sikerrel azt a székesfehérvári iroda tapasztalatai is igazolják: szinte egymásnak adják a kilincset nálunk az érdeklődők. Igyekszünk segíteni minden hozzánk fordulónak, de leggyorsabban azoknak tudunk munkát találni, akik szaktudással rendelkeznek, és értenek a korszerű technológiákhoz. Nagy a cégek érdeklődése a mérnökök – azon belül a szerszámkészítő mérnökök – iránt, de irodánk segítségével már a harmadik nyugdíjas mérlegképes könyvelő kerül vissza a munkaerőpiacra. Arra is volt példa, hogy üzemvezetőt keresett és talált közvetítésünkkel egy vállalkozás. Nagyon kapósak például azok az idős munkavállalók, akik egy-egy speciális áruházi munkában – egyebek között a csemege, vagy húspultnál – is képesek helytállni. Keresettek a korszerű gépek – például a fröccsöntő masinák – kezeléséhez értő nyugdíjasok, de rendszeresen keresnek nálunk a cégek takarítókat, valamint könnyű fizikai munkát vállalókat is – mondja Szerepi Bálint területi igazgató.

Számos munkakörben szívesen alkalmaznak nyugdíjast a cégek.
Fotós: FMH-archív

A nyugdíjas munkavállalók legtöbbje gyorsan beilleszkedik

Bár a fehérvári iroda dolgozói maximálisan igyekeznek figyelembe venni a hozzájuk fordulók igényeit, előfordul, hogy a kereslet és a kínálat nincs összhangban. Többen szeretnének például irodai munkát vállalni, de erre nagyon kevés lehetőség van.

A munkaerőpiacra visszatérő nyugdíjasok legtöbbje gyorsan beilleszkedik az új kollektívába. Annak is része van ebben, hogy nem „bekötött szemmel” „az ismeretlenbe fejest ugorva” állnak munkába, hanem mielőtt aláírnák a szerződést, az iroda munkatársaival „háztűznézőbe” mennek jövendő munkahelyükre. Megismerik a munkafolyamatot, bemutatják őket a munkaterület vezetőjének, szót válthatnak a potenciális kollégákkal, benyomásokat szereznek, s azok alapján döntenek arról, hogy elfogadják-e a felkínált álláslehetőséget. Ők határozhatnak arról is, milyen időbeosztásban, hány órát akarnak dolgozni. A tapasztalatok szerint nem okoz gondot a generációk közötti együttműködés sem, amelynek újabb próbájaként, a nyáron, több munkahelyen is együtt dolgoznak – többnyire a vakáció végéig – a diákok és az idősebb munkavállalók. Jól kiegészíti majd egymást a fiatalok dinamikája, és a nyugdíjas korúak tapasztalata, megfontolt alapossága.

Szerepi Bálint, területi igazgató
Fotós: Borbély Béla / Fejér Megyei Hírlap

A nyugdíjas szövetkezetek létrejöttének jogosultságát igazolja, hogy segítésükkel országosan 8–12 ezer nyugdíjas tért vissza a munka világába. Mintegy ezer olyan cég van az országban, amelynek szüksége van az idősebb munkavállalókra. A nyugdíjasok munkába állását 114 bejegyezett nyugdíjas szövetkezet segíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában