közepes terméshozam várható

2018.04.20. 10:30

Jelentős fagykárt szenvedett a kajszibarack

A tavaszi fagy a legnagyobb mértékben a kajszibarackot károsította, a becslések szerint a jelentős rügykárok miatt idén csak viszonylag gyenge, 10–20 ezer tonna közötti országos termésre lehet számítani.

Borsányi Bea

Az idén biztosan kevesebb sárgabarackot szüretelnek a gazdák, de hogy pontosan mennyit, még nem tudni

Forrás: shutterstock

Amíg a korábbi években volt, hogy a 40 ezer tonnát is elérte a kajszibaracktermés, az idén ennél jóval kevesebbre számíthatunk. Az idei március eleji lehűlés miatt a Budapest–Hódmezővásárhely vonaltól délre és nyugatra fekvő területeken a korai, júniusi érésű fajtáknál alacsony, a késői fajtáknál pedig közepes terméshozam várható.

A Budapest–Hódmezővásárhely vonaltól északra és keletre – a jelenlegi állapot szerint – érdemi kárt nem szenvedtek, ezért azokon a területeken jó lehet a termés. Ennél pontosabb becslésre csak a virágzás, illetve a fagy­veszélyes időszak lezárulta után, május közepén lesz lehetőség, mivel kiszámíthatatlan a kinyíló virágok életképessége és a későbbi tisztuló gyümölcshullás mértéke.

A FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács gyümölcsfőbizottságának elnöke, Apáti Ferenc rámutatott arra is, hogy az őszibaracknál is hasonló a helyzet, de valamivel jobbak a kilátások. Egy kedvező időjárású évben 60 ezer tonna őszibarack terem az országban, a legrosszabb évben, 2012-ben 10–12 ezer tonna volt a termés, amely idén 15–30 ezer tonna között mozoghat. A márciusi fagyok nem okoztak érdemi rügykárt az almánál és körténél, amelyek akár nagyon jó termést is hozhatnak – mondta.

Az idén biztosan kevesebb sárgabarackot szüretelnek a gazdák, de hogy pontosan mennyit, még nem tudni
Forrás: shutterstock

A fagykár Fejér megyét is érintette. Szabó József gyümölcstermesztő, az egyik megyei gyümölcsös üzemeltetője elmondta, náluk a kajszibarack gyakorlatilag teljesen elfagyott, és az őszibarackban is keletkezett, ugyan láthatóan kisebb kár, ezért közepes termést vár az idén.

– Az, hogy valójában mennyi maradt meg a kajsziból, csak a hetekben derül ki, hiszen a virágzás most kezdődött, ám előfordulhat, hogy végül a kinyílt virágokból sem lesz semmi. Ahogy a többi kollégával beszélgettünk, úgy tűnik, máshol is 70–80 százalékban okozott károkat a fagy. Tapasztalatom szerint ritka súlyos az ilyen mértékű fagykár – mondta el a szakember, aki azt is elárulta, az árakra ma már nincs alapvető hatással a termés mennyisége. A kár következménye legfeljebb az lesz, hogy a vásárlók nem a magyar, hanem az egyéb uniós országokból származó gyümölcsöt veszik meg a boltokban. És persze – ezt már mi tesszük hozzá –, hogy a háziasszonyok kevesebb lekvárt és befőttet tesznek el, hiszen a rossz termés kihat majd a szedd magad akciókra is.

A meggy, a cseresznye és a szilva korai fajtáinál 10–40 százalék közötti rügykárt mértek, de a virágrügyek maradék 60–90 százaléka még elegendő lehet egy teljes terméshez is, ha a következő hetekben, a virágzás és terméskötődés alatt kedvezően alakul az időjárás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában