az ügy, ami összeköt

2018.03.13. 10:30

Milyen javaslatokat tesznek a fiatal gazdák az agrárnemzedék-váltásért?

Az Agrya Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége a fiatal gazdák konferenciáján mutatta be Az ügy, ami összeköt – Nemzeti minimum az agrár­nemzedék-váltásért című anyagát.

V. Varga József

Az úrhidai gazdatáborban lányok is traktorra pattantak Fotó: archív (VV)

Az elmúlt évtizedekben megerősödött családi gazdaságok, üzemek továbbvitele, az agrárnemzedék-váltás az egyik kiemelkedő problémája a magyar mezőgazdaságnak – mondta el lapunknak Mikula Lajos, az Agrya ügyvezető elnöke. (Az országos elnök Fejér megyei kötődésű, abai származású, Úrhidán pedig gazdatábort működtet.)

A nemzedékváltás problematikája összetett, az Agrya meggyőződése, hogy több kisebb, de egy irányba mutató támogatási, szabályozási, kommunikációs intézkedéssel lehet sikert elérni. Ebből a szempontból a pénzbeli támogatás fontos eleme ugyan a probléma megoldásának, de ugyanúgy csak egy részfeladat.

Az ügyvezető elnök kifejtette, a fiatal gazdák hat részterületen fogalmaztak meg javaslatokat: a gazdaságátadások adminisztrációja; célzott finanszírozási, támogatási feladatok; földügyi szabályozás; munkaerő, foglalkoztatás, pályaorientáció; szaktanácsadás, képzés, tudásátadás; együttműködések, érdekképviselet, a nemzedékváltás megjelenése az állami struktúrában.

Az úrhidai gazdatáborban lányok is traktorra pattantak Fotó: archív (VV)

Az anyag néhány eleme jogszabály-módosításra is javaslatot tesz. Így a földtörvény elővásárlási, előhaszonbérleti szabályainak, a polgári törvénykönyv öröklési szabályainak és az illetéktörvény egyes szabályainak módosítása mindenképpen elősegítené a nemzedékváltást, a fiatalok gazdaságainak beindulását, megerősödését. A pénzügyi ösztönzők jelenlegi formájukban nem adnak igazi lehetőséget egy új gazdaság felépítéséhez.

Külön foglalkozik az anyag a nemzedékváltást segítő átfogó kommunikációval. Ehhez kapcsolódóan egy kimondottan a nemzedékváltást segítő rendezvény és kommunikációs pályázati pénzügyi alap létrehozását javasolja az Agrya. Hangsúlyozzák, hogy az agrárnemzedék-váltás a kormányzati struktúrában lenne a legkönnyebben koordinálható.

A javaslatcsomagot az Agrya eljuttatja a témában érintett szakmai szereplőknek, döntéshozóknak. Elsődleges céljuk a gondolkodás elindítása és a figyelemfelhívás, hiszen az agrárium szereplőinek mielőbb meg kell birkózniuk a nemzedékváltás kihívásával. Az Agrya mint szakmai szervezet készen áll a munkára – tette hozzá Mikula Lajos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában