Látszik a fejlődés

2018.02.14. 08:00

Az agrárkamara elnöke volt a gazdafórum vendége

A kormány agráriummal kapcsolatos eredményeit mutatta be hétfőn az Adonyban rendezett gazdafórum előadója, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, akit Galambos Dénes, a térség országgyűlési képviselője hívott meg.

Pálinkás István

mjnj

Mint azt Győrffy Balázs elnök a nem sajtónyilvános eszmecsere előtt elmondta, öröm számára, hogy az országosan zajló és a magyar gazdaság szempontjából egyáltalán nem közömbös megbeszélésekre sor kerülhet, hiszen a 2010-13-as évek valóban agrárdiplomáciai bravúrként könyvelhetők el a szektor életében.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, valamint Galambos Dénes, Fejér megye 4-es számú választókerületének országgyűlési képviselője tájékoztatta az érdeklődőket az Adonyban megrendezett fórumon Fotó: Hankusz Kálmán

Ennek egyenes folyománya lesz a 2020-tól tartó újabb ciklus, aminek végkifejlete szempontjából egyáltalán nem mindegy, milyen identitású kormánya van és lesz az országnak: „Tény, hogy 2010-től 70 ezer fővel emelkedett a szektorban dolgozók létszáma, ami a termelői és feldolgozói szférát is érinti. Olyannyira kimagasló ez, hogy egyértelműen jelzi: közel száz országban mutatkozik kereslet a feldolgozott mezőgazdasági termékek iránt. Mindamellett, hogy az agrárium is jelentős szerkezetváltáson ment keresztül, a hozzáadott értékekből is látszik a fejlődés. Az pedig, hogy bár az EU-ból sikerült végre a nemzeti karakterünknek megfelelően forrásokhoz jutni, egyáltalán nem kisebbíti azt a tényt, hogy a kormány nemzeti forrásból is juttat támogatást azért, hogy a gazdák hatékonyan tudjanak működni.”

A témában otthonosan mozgó és jogilag is tájékozott házigazda, Galambos Dénes a 4-es számú választókörzet országgyűlési képviselőjeként kiemelte azt, hogy a térség kiváló agráriummal rendelkezik, és a gazdákkal is jó viszonyt ápolnak.

Mind a szántóföldek és a növénytermesztés, mind pedig az állattenyésztés szempontjából Adony, Perkáta, Pusztaszabolcs, Iváncsa, de Dunaújváros térsége is jó adottságú területek, amelyekkel élni kell, és élnek is a gazdálkodóink, úgy a közepes családi gazdaságokban, mint a nagyüzemekben is.

A nagyüzemek pedig komoly integrátori tevékenységet végeznek. Külön öröm, hogy meghatározó agrárgazdálkodókkal van a választókerület ellátva, akik jó termésátlagokat és termelési értékeket produkálva erős részét képezik a térség gazdasági potenciáljának – mondta el a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában