Áramfejlesztés

2018.01.31. 17:00

Naperőműveket terveznek Szabadbattyánban és Úrhidán

A kormány szándéka, hogy tíz éven belül megszűnjön hazánk áramimportja, ezért támogatja a kis teljesítményű naperőművekkel kapcsolatos beruházásokat.

V. Varga József

Napelemparkok létesülhetnek országszerte

Fotó: kormany.hu

Szabadbattyánban egy budapesti székhelyű energetikai társaság cégcsoportja tervez naperőműparkot, Úrhidán az önkormányzat készül fejlesztésre.

A kormány tíz éven belül ki akarja szorítani hazánkban az áramimportot, 50 százalékban a hagyományos atomenergia-forrásra támaszkodna, 50 százalékban pedig a megújuló energiákra, ezért támogatja a kisebb naperőműparkok létesítését – fejtette ki nemrégiben idei első kormányinfóján Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Amint kiderült: mindent megtesz a kormány, hogy hazai tulajdonban lévő kis teljesítményű naperőműparkok létesüljenek.

Külön támogatja a földművesek napelempark-létesítését, termelőnként egy engedélyhez nyújtanának támogatást, kedvezményes hitelt

és földvásárlási lehetőséget. Egyenként 0,5 megawattos parkokat kellene kialakítani, amelyekhez külön-külön egy hektárnyi földterületre lehet szükség.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint háromezer ilyen kisebb naperőműpark létesülhet az országos program során, mely a németországi és az ausztriai modellhez hasonlítana.

A kormányzati szándékkal egybecsengő fejlesztési tervekről értesültünk a megyeszékhelyhez közeli két szomszédvárból.

Egy budapesti székhelyű energetikai társaság cégcsoportja összesen legfeljebb negyven, egyenként 499 kWh, mindösszesen 20 MW villamos teljesítményű fotovoltaikus naperőműparkot, kiserőművet tervez telepíteni Szabadbattyán külterületén – tudtuk meg Polyák István polgármestertől.

Napelemparkok létesülhetnek országszerte
Fotós: kormany.hu

A létesítéssel érintett ingatlanok összterülete 63,6 hektár, amely tíz helyrajzi számon található négy – szántó, erdő, legelő, országos közút, benzinkút, út művelési ágú – ingatlanból áll. A kivitelezés várható időpontja 2018 második negyedéve.

Úrhidán az önkormányzat létesítene naperőműparkot – mondta el a közmeghallgatáson Bognár József polgármester, melyet lapunknak is megerősített. A fejlesztéshez rendelkezésükre áll a szükséges terület és az áramszolgáltatóval kötött csatlakozási megállapodás. Konkrétumokkal még nem tudnak szolgálni, de megkezdik az előkészítő tárgyalásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában