Korai húsvét = drága bárány

2018.01.22. 11:00

A juhtenyésztésben szintén hiány van munkaerőből

Áremelkedésre számíthatnak a juhtenyésztők. Ugyanakkor azonban juhászból is hiány mutatkozik.

B. Kiss László

bhb

A korai húsvét miatt élénk keresletre és áremelkedésre számítanak a juhtenyésztők a külpiacokon. Az ünnepek előtti áremelkedés hozzájárulhat ahhoz, hogy a tavaly megtorpant növekedés ismét beinduljon az ágazatban – adta hírül a Magyar Idők.

A Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetsége az idén igazán jó szezonra számít, mondta el a lapnak Hajduk Péter, a szövetség ügyvezető igazgatója.

A szokottnál korábban, március végén kezdődik a húsvéti ünnepkör, és március közepére csak néhány uniós tagállamban lesznek eladásra kész fiatal állatok, ezért a felvásárlók várhatóan drágábban veszik majd át a magyar gazdaságokból kikerülő bárányokat. A húsvéti tradíciók miatt a fogyasztás vélhetően az idén is élénk lesz, és az árak is tovább emelkednek majd március végéig.

A magyar állattartók évente 650-700 ezer bárányt adnak el az Európai Unióban, húsvét környékén ennek a huszonöt-harminc százaléka kerül piacra a szakember szerint.

Balázsik Zsófia, Fejér megyei agrárszaktanácsadó

Az ágazat egyébként jó közepes évet hagyott maga mögött. Hajduk Péter szerint: a múlt év első fele minden szempontból gyengén sikerült, az időjárás és a piaci körülmények sem voltak kedvezők, majd az év második felében az árak növekvő pályára álltak. A drágulás egészen az év végéig kitartott, sőt a várakozások szerint idén is folytatódik.

Bár beválna Hajduk Péter a felvásárlási árral kapcsolatos prognózisa – kommentálta a Fejér Megyei Hírlap megkeresésére a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetsége ügyvezető igazgatójának nyilatkozatát Balázsik Zsófia Fejér megyei agrárszaktanácsadó. Az árak alakulása nyilván függ a kínálattól, amelyet több tényező is befolyásol. Így például az, hogy nem csak húsvétra viszik az olaszok a bárányt, hanem a Ferragosto nevű, augusztusi ünnep alkalmával is. Márpedig a tenyésztők jobbára csak az egyikre tudják időzíteni az elletést.

Probléma, hogy juhászból is nagy a hiány, kevés a képzett szakember is – tudtuk meg Balázsik Zsófiától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában