Konferencia

2017.10.04. 10:30

Óriásplakátokon hirdetik a cégek a munkahelyeket

Erősödő gazdaság, növekvő adóbevételek, gyarapodó felsőoktatás, előnyére változó szakképzés. Csak munkavállalóból lenne több!

Majer Tamás

Wimmer István, az MGYOSZ főtitkára, Mészáros Attila, Fehérvár alpolgármestere és Marjay Gyula, aki a VOSZ-t képviselte a rendezvényen, egyetértenek, egyre nagyobb gond a munkaerőhiány

Fotó: Pesti Tamás

A munkaerőpiac aktualitásai és a szakképzés jövője címmel tartott kedden konferenciát Fehérváron a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ). A témát boncolgató rendezvényt minden egyes megyébe elviszik. A tapasztalatokat összegző anyagot tavasszal teszik le a kormány asztalára.

Regionális munkaerőpiaci helyzetkép – ezzel a címmel tartott előadást Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere. Szavai szerint a város továbbfejlődésének gátja lehet a munkaerőhiány.

- Tervünk gazdasági és lakossági letelepedési célterületként és régióközpontként is megerősíteni Székesfehérvárt – mondta a politikus.

Wimmer István, az MGYOSZ főtitkára, Mészáros Attila, Fehérvár alpolgármestere és Marjay Gyula, aki a VOSZ-t képviselte a rendezvényen, egyetértenek, egyre nagyobb gond a munkaerőhiány
Fotós: Pesti Tamás

A megyeszékhely gazdasági erőcentrum, harmincezer bejáró munkavállalallót fogad nap, mint nap. Az iparűzési adó a 2008-as válságot követő apadás után folyamatosan nő, tavaly 15 milliárd forint bevételt eredményezett, idén még többet hozhat. A jövedelmek az országos átlag felett vannak. A felsőoktatás az Óbudai Egyetem és a Corvinus jelenlétével megerősödött. A Szakképzési Centrum a vállalati igényeknek megfelelően alakítja ki képzési palettáját.

Wimmer István, a szervező MGYOSZ főtitkára két számot is hozott magával. A KSH szerint 45-50 ezer, a vállalatok szerint ennek többszöröse, 150-200 ezer ember hiányzik a munkaerőpiacról. Fehérvárra érkezvén látta, a cégek a városba vezető utakon óriásplakátokon toborozzák az embereket. Úgy véli, hatékonyabb működés, a feketegazdaság visszaszorítása, az elvándorlás megállítása – ugyanakkor a belföldi mobilitás élénkítése -, a közszolgálatban és a közmunka programban dolgozók számának csökkentése, átképzése, valamint a bérek növelése, s a munkáltatók pénzügyi terheinek csökkentése szükséges. Budai Angéla, a Videoton HR-ese bejárós alkalmazottaikról szólva elmondta, mivel a költséges munkásjáratok minden települést érintve, lassan közlekednek, ezzel a megoldással tovább már nem tudnak „terjeszkedni”. Nemrég beindítottak Fehérváron egy munkásszállót, de ez is drága és nem optimális, hogy a munkavállalók távol vannak családjuktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában