30 éves kor felett is beépül a szervezetbe

2018.07.17. 15:00

Kalcium: tények és tévhitek

A kalcium számos élettani működés egyik alapvető ásványa. Ám hasznosulásával és azzal kapcsolatban, hogy milyen formában vihető be a szervezetbe, eltérő információk keringenek közszájon. Ezzel szorosan összefügg a csontritkulás kérdésköre is.

Borsányi Bea

Várandósság idején ajánlott nagyobb mennyiségű kalciumot a szervezetbe vinni

Fotó: Pixabay.com

Az egyik sokat hallott meg­állapítás szerint a kalcium csak élelmiszerrel vihető a szervezetbe, ráadásul egy bizonyos kor felett már nem is hasznosul. Hogy is van ez?

– Csontjaink szempontjából igen fontos hangsúlyozni, hogy az építkezés gyerekkorban kezdődik, és 30 éves korunkig tart. Ekkorra érjük el maximális csonttömegünket, és ebből csak veszítünk a későbbiek folyamán. Gyerekkorban fontos a testmozgás, a fizikai aktivitás, ami komoly szerepet játszik a csontépítésben. Emellett a D-vitamin-fogyasztás és a megfelelő mennyiségű kalcium segítheti elő az erős csontok felépülését – magyarázta Pulai Judit reumatológus, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház osztályvezető főorvosa.

A csontritkulásról

A csontritkulás egyébként nők esetében a menopauzát követően, tehát 50 év felett jelentkezik, amikor megváltozik a hormonok termelése. Férfiaknál inkább csak 65-75 éves kor körül alakul ki az úgynevezett időskori csontritkulás. Fiatalabb korban csak valamilyen betegség vagy gyógyszeres kezelés hatására jelentkezik. Az előbb említett 30 éves kor után beindul egy bontó folyamat a csontokban, amit megakadályozni nem tudunk, csak a mértékét befolyásolni. A megfelelő D-vitamin-szint, illetve kalciumbevitel ebben segíthet. Vagyis tévhit az, hogy felnőttkorban már nem épül be a kalcium a csontokba. A csontvesztésben az is számít, hogy kinek milyen a csontozata, s mekkora a testtömege. Ha valaki „madárcsontú”, sovány, az fokozottan ki van téve a csontritkulás veszélyének. Viszont a túlsúly csontvédő hatással bír, ez az elhízás egyetlen pozitívuma.

Várandósság idején ajánlott nagyobb mennyiségű kalciumot a szervezetbe vinni
Fotó: Pixabay.com

A napi szükséglet

– A napi szükséges kalciumbevitel felnőttkorban 1000 mg, de kamaszkorban, várandósság idején és 50 éves kor felett 1200 milligrammra kell emelni. A szükséges mennyiséget élelmiszerek vagy tabletták formájában egyaránt be lehet vinni. A legismertebb kalciumforrás a tej, illetve a tejtermékek. Három deciliter tejben nagyjából 300 milli­gramm kalcium található, de közel ennyit tartalmaz egy pohár kefir, joghurt vagy kalciummal dúsított narancslé is – tudtuk meg a szakembertől. A tejtermékeken kívül jó kalciumforrást jelentenek az olajos magvak és bizonyos zöldségek, gyümölcsök is. A legmagasabb kalciumtartalma a máknak, a földimogyorónak és a szezámmagnak, illetve a gombának, a káposztának, a csicseriborsónak és a fehér babnak van. A gyümölcsök közül kiváló a szárított füge, a halak közül a szardínia. Amikor már nagyobb mennyiségű kalciumbevitelre van szükségünk, ajánlott táplálékkiegészítőket vagy orvos által felírt szereket szedni. Az persze mindig jogos kérdés, hogy a szintetikus kiegészítők valóban hasznosulnak-e, és meg­érik-e az árukat.

A táplálékkiegészítőkről

– Sajnos a táplálékkiegészítők esetében a minőség nem garantált, sőt az sem biztos, hogy az a mennyiség, ami a dobozon fel van tüntetve, valóban benne van, ugyanis ezeknél nem előírás a bevizsgáltatás és az ellenőrzés – mondta Pulai Judit.

Mindenképpen érdemes kikérni a kalciumpótlással kapcsolatban szakorvos véleményét, hiszen a túlzott mennyiségű bevitel többek között növelheti a vesekő, idős férfiak esetében a prosztatarák kialakulásának kockázatát, valamint az érelmeszesedést is elősegítheti.

KALCIUMTARTALOM

  • 100 ml zsíros tej: 120 mg
  • 100 mg tejcsokoládé: 250 mg
  • 100 g natúr joghurt: 120 mg
  • 100 ml kefir: 120 mg
  • 100 g ementáli: 1000 mg
  • 100 g parmezán: 1335 mg
  • 100 g földimogyoró: 225 mg
  • 100 g mák: 1400 mg
  • 100 g gomba: 200 mg
  • 100 g fejes káposzta: 160 mg
  • 100 g tojássárgája: 140 mg
  • 100 g szardínia: 330 mg
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában