Lélegzetelállító tájon sétálva ismerhetjük meg a népi gyógyászatot

2018.07.18. 14:00

Hazánk gyógynövénykincsét őrző kert Vértesacsa határában

Lovasberény felől nézve Vértesacsán túl, de még az Üveghegyen innen van egy mesebeli kert, ahol pálos szerzetesek egykori földjén háromszáznál is több gyógynövény, valamint vadvirágok, énekesmadarak és egy tóban még aranyhalak is élnek.

Majer Tamás

Becse Ildikó emitt kasvirágok között. Idegen virágok ültetésével is gyarapítják a kertet.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Három éve látogatható a 9,6 hektáron elterülő Föngyöskert Gyógyító Völgy. Becse Ildikó, a kert tervezője és egyik gondozója volt túravezetőnk.

A területet valaha pálos szerzetesek használták. Ildikó kifejtette, ahogy itt, úgy országszerte máshol is, ahol egykor szerzetesek élték mindennapjaikat, magas a földsugárzás.

– Szerintem ők valamilyen formában érzik, érezték ezt a sugárzást – mondta erről vezetőnk, aki vallja, e mágneses kisugárzás jótékony hatással van az egészségre.

Olyan kert, amilyen máshol nincsen

– Évekkel ezelőtt Bognár Sándor, a kert alapítója azzal keresett meg engem, hogy tervezzek egy olyan kertet, amilyen még nincsen – elevenítette fel Ildikó, aki a gyógyító kert több egyedülálló tulajdonságára is büszke.

– Nagyon magas a bemutatott gyógynövények fajszáma. Magyarországon 427 féle gyógynövényfajról van írásos tudomásunk, amely néprajzi ismereteinkben megőrződött. Ennek körülbelül csak a harmadát lehet herbáriákban kapni – magyarázta nekünk Ildikó. – Az egyik oka ennek abban rejlik, hogy régen máshogy használták a gyógynövényeket: elsősorban megelőzésre itták! Amikor a határban dolgoztak az emberek – a Föngyöskert mellett is van szántótábla –, nem volt arra idejük, hogy éjjel-nappal gyógynövényeket gyűjtsenek. Azonban minden egyes élőhelyen ismerték a különböző betegségekre jó gyógyírt – mesélte a kertépítő. – A régiek megbecsülték a kisebb hatóanyag tartalmú növényeket is – tette hozzá.

Becse Ildikó emitt kasvirágok között. Idegen virágok ültetésével is gyarapítják a kertet.
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az erős lázcsillapító hatású fűzfalevelet és -kérget február és március tájékán lehet gyűjteni, később nem. A bodza bogyója és virága sincs egész évben. A köztes időszakokban elérhető gyógynövények is értékesek voltak tehát, annak ellenére is, hogy kisebb „erővel” bírtak.

A közkeletűen elérhető gyógynövények relatív alacsony számosságának másik okát abban látja Ildikó, hogy a századok folyamán számos fajnak visszaszorult az élőhelye. A lápos, mocsaras területek és az idők során szántóföldi művelésbe vont, egykor löszös rétek száma, kiterjedtsége egyaránt csökkent. Ezek miatt számos gyógynövény védettség alá került, s nem lehet őket gyűjteni.

A Föngyöskertben – a gondos munka révén – körülbelül 300 gyógynövény található. Tematikus élőhelyeket, ágyakat hoztak létre a különleges növények számára. A kertben található mesterséges tó éppen a vízi gyógynövények idilli otthona. Itt brekegő békák, s kívánságainkra figyelmes aranyhalak is lubickolnak.

Gyümölcsfáikról szólva Becse Ildikó felidézte, hogy anno másképp határozták meg, melyek a legértékesebb gyümölcsösök. Vegyük az almát! Nem az volt a fontos, hogy feltétlen nagy, piros és édes legyen. Azok a fák voltak igazán értékesek, amelyeknek elhúzódó volt az érési időszaka. A kertben cseresznye- és körtefákon is bemutatják ezt.

A tavirózsa alá bújtak az aranyhalak
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Egy termésfürtben, ahogy érik a körte, van olyan, amely még éretlen, zöld. Van, amelyik félérett, s van, amelyik már magától lepotyog – ismertette Ildikó.

Az ilyen fák mindig annyi gyümölcsöt adtak a parasztember számára, amennyire éppen szükségük volt. Értékük éppen ezért felbecsülhetetlen.

 

A kert létrehozóinak és művelőinek célja, hogy megőrizzék és továbbadják a népi gyógyászatot, a népi kultúrát a következő generációknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában