Nem közhely, hogy minden fejben dől el

2017.12.10. 14:00

A testünk azt teszi, amit üzenünk neki – Bagdy Emőke lajoskomáromi előadása

Egészségesen és boldogan élni – sokak vágya ez a szimbiózis. Nemrég Bagdy Emőkétől tudhattuk meg: lehetséges ez az együttélés, de ehhez nekünk is sokat kell tennünk.

Szanyi-Nagy Judit

Bagdy Emőke (balra) egy kutatás alapján kiemelte: a boldogság forrását tekintve minden korosztályban első helyen áll a jó párkapcsolat (amely a különböző életszakaszokban is kölcsönös szeretetben működik), a családi élet (a maga nehézségeivel) és a néhány személyből álló, intenzív baráti kör

Fotó: Szanyi-Nagy Judit

Mi az egészség? – tette fel a kérdést előadása kezdetén Bagdy Emőke szakpszichológus, pszichoterapeuta. A kérdés megválaszolásához az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyszerű meghatározását használta: a betegség hiánya. Pedig, ha alaposan belegondolunk, ez a definíció már csak azért sem állja meg a helyét, mert tökéletes egészség nem létezik. Ha meglátogatjuk az orvost, általában nem megyünk haza anélkül, hogy a szakember ne talált volna valamiféle bajt, elváltozást. A kérdések is erre a betegségközpontúságra hívják fel a figyelmet: Mi fáj? Hol fáj? – És ebben az esetben még csak a fizikai betegségekről beszéltünk, pedig napjainkban már úgynevezett bio- és pszichoszociális megbetegedésekről is hallhatunk. Ilyen lehet például egy emésztőrendszeri betegség.

Bagdy Emőke (balra) egy kutatás alapján kiemelte: a boldogság forrását tekintve minden korosztályban első helyen áll a jó párkapcsolat (amely a különböző életszakaszokban is kölcsönös szeretetben működik), a családi élet (a maga nehézségeivel) és a néhány személyből álló, intenzív baráti kör
Fotós: Szanyi-Nagy Judit

Adódik a kérdés: hogyan tegyünk az efféle megbetegedések ellen? Ha azt halljuk jó tanácsként, hogy kerüljük a stresszt, Bagdy Emőke tanácsa alapján jobban tesszük, ha nem hiszünk a felszólításnak. Hiszen ebben az esetben el kellene kerülnünk a munkahelyünket és a családtagjainkkal való találkozást is, akikkel ugyanúgy megvívjuk napi küzdelmeinket. Ráadásul – világít rá az előadó – csak a számunkra fontos dolgok stresszelnek bennünket. (Ez a férfiaknál elsőként a hivatást, nőknél pedig a családbeli konfliktusokat jelenti.)

Egy felmérés szerint a legjobb, amit tehetünk, hogy arra koncentrálunk, ami boldoggá tesz bennünket: a biztonság, az önmegvalósítás, a tisztelet és a szeretetkapcsolatok. Ahogy az látható: nem az anyagi javakra érdemes fektetnünk a hangsúlyt, hiszen valójában nem attól érezzük erősebbnek magunkat, amink (anyagi értelemben) van, hanem attól, amilyen kapcsolatokat kialakítunk. Ugyanis a lelkünk mellett a testünkre is ezek hatnak, teszik boldoggá azt.

Fotós: Shutterstock

A stressz kártékony formája, a distressz a tudomány mai állása szerint a daganatos betegségek nagy részéért is felelős. Ám a szeretetkapcsolatokban átélt „stressz” (pontosabban stresszszerű inger) vitalitásgenerátorként működik: egy puszitól, öleléstől, simogatástól vagy nevetéstől éppúgy hevesebben dobog a szívünk és felmegy a vérnyomásunk, mint stressz esetén. A különbség „csak” annyi, hogy az agyunk bal agyféltekéje azt üzeni a jobbnak: minden rendben van.

Distressz esetén (amikor úgy érzem, nem tudom megoldani az adott helyzetet, feladatot), az idegrendszer stophelyzetbe kerül, a generált hormonkoktél pedig úgy áramlik végig a sejtekhez, hogy bizonyos helyekre több jut belőle. Ennek köszönhetően az elfojtott düh, az ellenségesség például szívvel kapcsolatos megbetegedéseket tud produkálni.

Fotós: Shutterstock

Ezek az érzések nem ignorálhatók, ellenben kiadhatók magunkból, például egy jóízű beszélgetéssel. A jóllétpszichológia is a tanult optimizmus fontosságára hívja fel a figyelmet: ha tudatosan a fejünkbe veszünk valamit, az a testünknek is pozitív jelzéseket ad. Az építgetés a kapcsolatainkban is jelenjen meg: étkezzünk közösen, érintsük meg egymást – és a veszekedés sem ördögtől való, csak jussunk közös nevezőre...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában