Elképesztő látvány

2024.05.21. 20:00

Páratlan természeti jelenséget fotózott Baracson a hengerész fotós

Lélegzetelállító felvételt készített Baracs határában egy dunaújvárosi fotós e viharos napokban: Holczer Tibor villámokban játszó felhői szinte véletlenül készültek.

S. Töttő Rita

És a valószínűtlenül lélegzetelállító kép, amely az utolsó pillanatokban készült, már hazafelé menet

Fotó: Holczer Tibor

Ha nem is viharra, de legalábbis pipacsmezőre vadászott az elmúlt napokban Holczer Tibor, ahogy azt minden természetkedvelő fotós teszi ezekben a napokban, hetekben.  Tibor a dunai vasműben hengerész, s 50 éve fotóz, azt mondja, hobbi szinten, ám felvételei arról tanúskodnak, hogy azért erről lényegesen többről van szó. Ezt bizonyítják azok a pályázati elismerések is, amelyeken megmérettetett és remek eredményeket ért el. A most készült felvétel a közösségi oldalon kelt szárnyra, melyen egy nap alatt több ezren fejezték ki elismerésüket. Nem véletlenül, hiszen valóban lélegzetelállító kép készült Baracs határában. De hogyan? Erről kérdeztük az alkotót:

Borbély Anikóval, feleségével az áhított pipacs mezőn, háttérben az alakuló felhővel
Fotó: Holczer Tibor

- Kepeim készítése közben nagyon szeretem a természet ábrázolni. Felhő nélkül pedig nem is tudom elképzelni, hogy jó legyen egy természetfotó. Ha egy hely megtetszik és épp nincs felhő az égen, akkor később visszamegyek – mesélte a fotós, aki e felvételt, mint mondja, „véletlenül” készítette. -  Baracsra mentünk a feleségemmel, mert drónfotót szerettem volna készíteni egy pipacsmezőről. Hát azt ugyan nem készítettem, de azért felküldtem a drónt és ekkor láttam meg azt a bizonyos felhőt! Már kezdett sötétedni, s láttuk benne a villámokat! Készítettem ugyan egy drón fotót, de elindultunk hazafelé, hiszen érkezett a vihar. De hazafelé tartva megláttam a felhőt egy másik, még szebb pozícióból és úgy döntöttem, előkapom a fotós állványt.  Remegett a lábam közben, olyan kicsinek éreztem magam a sötét pusztában és annyira reméltem, hogy sikerül a felvétel!

Drónfelvétel a naplementében fürdő baracsi felhőről
Fotó: Holczer Tibor

Tibor felvétele úgynevezett „live composite” módban készült, ami azt jelenti, hogy a felvétel több, ezúttal nyolc darab fél másodperces záridővel készült fotót „ragaszt össze”. - Több villámot fogtam tehát bele egy képbe, de ennél hosszabb expozíciót nem akartam állítani, hogy a felhők textúrája megmaradjon – tette hozzá. Tibor három felvételt készített, melyek minimális utómunkát tartalmaznak. A fotós szerencséje azért, valljuk be, több, mint szerencse: a fél évszázadnyi tudáshoz ezúttal vérbeli „fotós szem” is társul. Ez a mi szerencsénk, különben nem sok ilyen természeti jelenséget láthatnánk!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában