Csádi program a Hungary Helps Ügynökség támogatásával

2024.05.25. 09:00

Látásjavítás modern eszközökkel, magyar szakértelemmel

A logisztikai feladatait pákozdi központtal végrehajtó Baptista Szeretetszolgálat csádi projektjének folytatásaként május 21-én elindította az optikusképzést. A tréning célja, hogy a látszerészet területén dolgozó helyi szakembereknek bemutassák a modern technológiára épülő szemvizsgálat és a különböző típusú szemüveglencsék és a szemüvegkészítés aktuális technikai alapismereteit.

Tihanyi Tamás

Magyar szakemberek készítik fel a csádi partnereket arra, hogy képesek legyenek hosszabb távon segítséget nyújtani

Fotó: BSZA

A program minapi megnyitóján mások mellett részt vett Vogel Dávid, a Hungary Helps Ügynökség csádi irodájának vezetője, Horváth Sándor, a 28 éve Fejér vármegyében megalapított Baptista Szeretetszolgálat csádi projektvezetője, valamint a helyi szakemberek mellett az OPC, a Vakság Megelőzésére Irányuló Nemzetközi Szervezet hazai irodájának képviselője, valamint a PNLC, azaz a Vakság Elleni Nemzeti Program vezetője.

Nincs elegendő szakember és optikus szaküzlet, hiányoznak a rendelkezésre álló modern eszközök, kevés a nyersanyag. A program ezen próbál meg változtatni
Fotó: BSZA

A tréninget tartó Raák Benedek optometrista látszerész mester elmondta: szinte a teljes afrikai kontinensen, de különösen az Egyenlítő és a magas napsütéses óraszámmal rendelkező országokban az 50 év feletti lakosság esetében a szürkehályog népbetegségnek számít. Súlyos problémát jelent, hogy – különösen a vidéken élő lakosság számára – nehezen megvalósítható a látásvizsgálat és elérhető a szemüveg. Nincs elegendő szakember és optikus szaküzlet, hiányoznak a rendelkezésre álló modern eszközök, kevés a nyersanyag. Főként az idősek, nők és gyermekek körében megoldatlan, hogy minden arra rászoruló olvasószemüveghez jusson.

Oktatás Csádban: az elképzelés az, hogy a rendszer belátható időn belül önfenntartóvá váljon
Fotó: BSZA

Horváth Sándor arról számolt be, hogy a jelenlegi képzés mellett a csádi ellátórendszer több mint nyolcmillió forint értékű berendezést, látásjavító eszközparkot kap adományba, mely eszközöket a tréningen résztvevő optikusok használhatják fel üzleti, de főként humanitárius kampányprojektek végrehajtására. Ezek a menekülttáborokban élőket és a szegénysorsban levő lakosságot célozzák. Az elképzelés az, hogy a rendszer belátható időn belül önfenntartóvá váljon, azaz a kapott eszközökkel végzett munkából befolyó jövedelemből támogassák a legrászorultabbak látásvizsgálatát és szemüveggel történő ellátását.

Horváth Sándor, a magyar segélyszervezet csádi programjának vezetője
Fotó: BSZA

Vogel Dávid külön kitért a Baptista Szeretetszolgálattal az egészségügy területén közösen megkezdett másik projektre is, amely még februárban kezdődött el. Ennek során már öt kórház részesült gyógyszer, és gyógyászati segédeszköz adományban, emellett pedig jelenleg is tárgyalások folynak egy orvosmisszió Csádba érkezéséről.

A Hungary Helps Ügynökség határozott és következetes alapelve az, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem pedig a bajba jutott embereket Európába és hazánkba hozni. Az eredmények visszaigazolják ezt a megközelítést: a Hungary Helps Programon keresztül nyújtott humanitárius támogatásainkkal félmillió ember szülőföldön való megmaradását vagy otthonába való visszatérését tettük lehetővé.

Csád Afrika éhségövnek is nevezett térségében, azaz a Száhel-övezetben helyezkedik el és jelenleg talán a régió egyik legmeghatározóbb állama.  A szomszédos országokban – a Közép-afrikai Köztársaságban, Szudánban és Líbiában – hosszú évek óta dúló konfliktusok, polgárháborúk, valamint a  Boko Haram terrorszervezet jelenléte és aktivitása Kamerunban, Nigerben és Nigériában rányomta bélyegét az ottaniak életére. A térségben zajló harcok elől sokan a ma még stabilnak mondható Csádba menekültek, amely további terhet ró az országra. A magyar kormány döntése alapján a Hungary Helps Ügynökség az év elején Csád fővárosában, N'Djamenában nyitott irodát a humanitárius és fejlesztési programok koordinálása érdekében. A Baptista Szeretetszolgálat, a humanitárius programok egyik végrehajtó szervezete az év elejétől kezdve van jelen a térségben.  

Oktatótermek átadása Csádban

A Hungary Helps Program és a Baptista Szeretetszolgálat közreműködésével két oktatóterem is megújult Csádban. Ezekben immár kulturált körülmények között tanulhatnak a helyiek és a más országokból érkezett menekültek. Megtörtént az ünnepélyes átadás, a szalag mögött Abdraman Mbodou, a CNARR vegyes migrációért felelős vezetője, Vogel Dávid, a Hungary Helps Ügynökség csádi irodájának vezetője, Nagy István agrárminiszter, Ndolembai Sadé Njesada oktatási miniszter, Horváth Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat csádi projektjének vezetője és Oumar Mahamat Zene Dari, a Baba Moustapha Művelődési Ház igazgatója sorakozott fel. 

Az avatáson a kormányt Nagy István agrárminiszter képviselte 
Fotó: BSZA


 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában