Olyan fiatal volt, még előtte állt az élet!

2024.04.06. 15:30

Kiderült az elesett váli gólya előélete

Ahogy korábban beszámoltunk róla szerda kora hajnalban harcban elesett egy gólya Válon, miután villanyvezetéknek csapódott a fészekért vívott harcban. Azóta kiderült, néhány információ az előéletéről is.

Kecskés Zoltán

Azóta viszonylagos nyugalom uralkodik a Rákóczi-Tordasi utcai fészeknél, egy kis szépítkezésre, tollászkodásra is van idő.

Fotó: Kecskés Zoltán / FMH

Azért fontos a madarak gyűrűzése, mert a tudományos munkához fontos adatokat szolgáltatnak.  Már azt szerdán is tudtuk, hogy a gólyán budapesti gyűrű volt, ami azt jelentette, hogy visszajáró vendég volt Magyarországon, de egyebet csak kis idő múlva ígértek a szakemberek, ami meg is érkezett. 

Klébert Antal a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának természetvédelmi őre megkeresésünkre reagálva elmondta, az adatokból kiderült, hogy az elpusztult gólya öt éves volt, még fiókaként gyűrűzték Fejér vármegyében: – A gólyák már 3-4 évesen ivarérettek, így a  váli gólya valószínűleg már tavaly valahol költhetett. Staudinger István természetvédelmi őr gyűrűzte még Sárszentmihályon 2019-ben – nyilatkozta a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában