Mire megvirradt, már a fehérvári piaci standokon gőzölgött a kacsafertály

2024.04.02. 19:00

Ilonka nénit 90 éves születésnapján köszöntötték Úrhidán

Jánosi Józsefnét, Ilonka nénit 90 éves születésnapján otthonában, családja körében köszöntötte Úrhida Község Önkormányzata az Úrhidai Nyugdíjas Egyesület vezetőségével közösen. A virágcsokrok és az ajándékcsomagok átadását követően a miniszterelnök születésnapi Emléklapját is átadták az ünnepeltnek.

V. Varga József

Az ünnepelt, Jánosi Józsefné Ilonka néni Bognár József polgármester társaságában

Fotó: Az önkormányzat

Ilonka néni 1934. március 27-én született Úrhidán. 1952-ben kötött házasságot Jánosi Józseffel, egy lányuk született. Két unokája és egy dédunokája van, és rövidesen megszületik legifjabb dédunokája. A kicsiknek nagyon örül, mert ők megfiatalítják – úgy mondja.

Amint Bognár József polgármestertől megtudtuk: Ilonka néni sajnos korán özvegyen maradt. Állattenyésztéssel és növénytermesztéssel foglalkozott. Sokat járt a székesfehérvári és a várpalotai piacra. Az úrhidai nyugdíjasklub alapító tagjaként (1988) tevékenyen részt vett a klub munkájában.

A szépkorúak Őszirózsa Népdalköre 1996-ban alakult Jánosi Józsefné Ilonka néni vezetésével. Minden évben részt vettek a nyugdíjas Ki Mit Tud? bemutatóin, a rendezvénysorozaton szép eredményeket értek el. Nagy sikert arattak autentikus népdalcsokrukkal és az Úrhidai lakodalmas bemutatásával, ez utóbbi szintén az ő munkáját dicséri.

Göncz Kinga ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter 2005-ben Elismerő oklevelet nyújtott át felelősségteljes, példamutató munkája elismeréseként. 2008-ban Jankovics György, a Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke díszoklevélben részesítette a nyugdíjasok életminőségét gazdagító önzetlen munkájáért. Ugyancsak 2008-ban az úrhidai önkormányzat képviselő-testülete a kultúra, a hagyományőrzés és a közösségek érdekében végzett kiemelkedő munkájának elismeréseként Úrhida Községért kitüntető címet adományozott számára. Kulturális tevékenysége alatt a helyi nyugdíjasklub számos oklevélben részesült.

Elöl Ilonka néni és a dédunoka, Forgó Máté. A háttérben Bognár József (b), Polyák István, Kubik Antalné Edit, Jánosi Mária, Forgóné Juhos Andrea és Bognár Józsefné Mariann
Fotó: Az önkormányzat

Ilonka nénitől tudjuk, hogy az úrhidai kacsafertály igen híres volt a hatvanas-hetvenes években a székesfehérvári piacon. Az asszonyok éjszaka kelve fűtötték fel a kemencéket, és mire megvirradt, már a piaci standokon gőzölgött a színes vájdlingokban szakajtó ruhával letakart csábító csemege. Úgy is emlegették a falut akkoriban, mint a megyeszékhely éléskamráját.

– Szívből kívánjuk Ilonka néninek, hogy továbbra is ugyanilyen derűsen, szellemi és fizikai frissességben töltsön el még további sok-sok boldog születésnapot gyermeke, unokái, dédunokái és családja körében! – hangsúlyozta egyebek között köszöntőjében Bognár József polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában