Pályázati felhívás

2024.03.07. 14:00

Madárbaráttá válhatnak a települések

Madárbarát település mintaprojekt kialakítására hirdet pályázatot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A projektre olyan önkormányzatok pályázhatnak, amelyek szorgalmazzák az ember és a természet összhangjának újbóli megteremtését, és amelyek közterületein még nincsenek odúk, odútelepek.

Héjj Vivien

Madár- és természetvédelmi eszközöket kaphatnak a nyertes települések

Forrás: pexels.com

– A 21. század elejére az emberi civilizáció ijesztő és már veszélyes mértékben tette tönkre a természeti környezetet. Fajok halnak ki, élőhelyek semmisülnek meg. A klímaváltozás hatásait napi szinten érezzük a saját bőrünkön. Közös érdekünk, és egyben feladatunk, hogy helyrehozzuk, amit elrontottunk! Ennek a cselekvésnek több szintje is van, de a legfontosabb döntések a lakásainkban és a helyi közösségeinkben, a településeken dőlnek el – kezdi pályázati felhívását a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A madárbarát mintaprojekt pályázat célja az ember és a természet összhangjának megteremtése az egyes települések önkormányzatainak bevonásával. A település méretétől függően ötszázezer és egymillió forint közötti támogatásban részesülhetnek az önkormányzatok, az összeget madárvédelmi, természetvédelmi eszközök formájában kapják meg a nyertes települések. Az elnyert eszközök és a tanösvény kihelyezésében az MME munkatársai nyújtanak szakmai segítséget.

A pályázatban népességszám szerint osztályozzák a településeket, s minden kategóriából egy-egy települést támogat az egyesület. A pályázat feltételei között szerepel: csak olyan magyarországi települések önkormányzatai jelentkezhetnek, amelyek közterületein, intézményeiben még nincsenek kihelyezve madárvédelmi eszközök – odúk, odútelepek –, kivételt képeznek ez alól a gólyakosarak és a gólyafészek magasítók.

A mintaprojektre a pályázati kiírásban szereplő úrlap beküldésével lehet jelentkezni március 21-ig. A kiírás további részletei és a pályázat egyéb feltételei elérhetőek a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában