Mézes nap

2024.03.02. 20:00

Ismert és kevésbé ismert tények, különleges mézek, faragott, fűzött és varrott méhek (galéria)

Előadással, kóstolóval és különböző kézműves tevékenységekkel egybekötött Mézes napot tartottak a székesfehérvári Kézművesek házában szombaton, ahová felnőtteket és gyerekeket egyaránt vártak. Az egész napos programon így több szempontból is megközelítették ezt az édes, ám nagyon is egészséges táplálékot.

Ismert és kevésbé ismert tények, különleges mézek, faragott, fűzött és varrott méhek (galéria)

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Délelőtt alaposan körbejárhatták a mézkészítést, illetve annak egyes állomásait az érdeklődők, akik Lódi József méhésztől, a Szent István Méhlovagrend nagymesterétől hallhattak sok érdekességet, ismert és kevésbé ismert tényeket. Kiderült többek között, hogy a hazai mézfogyasztás még mindig alacsony, évente átlagban alig több mint egy kilogramm mézet eszünk fejenként. Köztudott, hogy a magyar méz elsőosztályú, ám mivel itthon háromszor annyit termelnek, mint amennyit elfogyasztunk, ezért a hazai méz nagyobb része külföldre kerül, ahol az egyéb eredetű mézek feljavítására használják. Nem hangzik túl jól! 

A jövő héten, március 10-én esedékes Beporzók napjára is kitért az előadás. Ezen a napon nemcsak a háziméhekre és a méhalkatúakra hívják fel a figyelmet, hanem minden olyan élőlényre is, amelyeknek szerepük van a növények megporzásában. Erre főként azért van szükség, mert a mezőgazdaságban használt vegyszerek jó része veszélyes rájuk nézve és számos környezeti ártalomnak is ki vannak téve ezek az apró rovarok, amelyek pedig nagyon fontos szerepet töltenek be a természetben. Létük vagy nem létünk bizony ránk is hatással van! Nem maradt ki a különböző mézek, a propolisz, a virágpor, a méhviasz és a méhpempő jótékony hatásainak bemutatása sem, miközben arról esett szó, hogyan és milyen fajta mézek készülhetnek.  Az előadás utáni kóstoló során – Lódi József 22 féle mézet vitt magával - olyan különlegességeket is megízlelhettek a résztvevők, mint a kakukkfűméz, az olajfűzméz vagy éppen a zsályaméz. 

Délután aztán kézműves tevékenységekkel folytatódott a nap, aminek folyamán többfajta technikával – fafaragás, nemezelés, gyöngyfűzés, foltvarrás – lehetett méheket, virágokat, mézesmackót készíteni, de aki akarta, azt is megtanulhatta, hogyan kell az élelmiszerek frissen tartására viaszos kendőt csinálni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában