A győztes nevét még titok őrzi

2024.03.11. 07:00

A perkátai versenyen hétszázhárom pálinkát bírált az objektív és szigorú zsűri

A perkátai Scientia Pálinka, Párlat és Gasztrokulturális Egyesület nyolcadik pálinkaversenyét rendezte meg a hétvégén. Scientia Master Spirit Competition elnevezéssel pedig sorrendben a harmadikat. – írja társoldalunk a duol.hu.

Feol.hu

Fotó: Laczkó Izabella

A viadal egyre ismertebb hazánkban  és külföldön egyaránt, a szakemberek a magyar pálinkmustrák négy legrangosabbika között tartják számon. A szervezők célja, hogy a Scientia Master Spirit Competition egyedi elképzelésekre támaszkodva, más hazai versenyektől egyediségében és speciális szakmai megoldásaiban különbözve igyekszik a pálinka és párlatkészítők minőségi munkáját támogatni. 

Fotó: Laczkó Izabella / DH

A verseny célja a benevezett tételek szakmai bírálata annak érdekében, hogy valamennyi előállító visszajelzést kapjon az általa készített párlat érzékszervi tulajdonságairól. Ezen túl a kulturált készítés és fogyasztás elősegítése, az otthon készített párlatok minőség-javításának támogatása, a tradíciók megőrzése mellett, a megfelelő előállítói és fogyasztói szemlélet kialakítása.

A Scientia Master Spirit Competition mustrára hétszázhárom tétel érkezett az ország minden részéről.

A határon túlról a Felvidéket hatvan, míg Erdélyt harminc pálinka képviselte. A verseny eredményhirdetése május 4-én Székesfehérváron lesz, addig a díjazottak neveit hétpecsétes titokként őrzik a szervezők. (Az eredményhirdetés azért lesz a vármegyeszékhelyen, mert a perkátai Győri-kastélyt, az eddigi helyszínt, már kinőtte az esemény, tavaly például több mint száznegyvenen vettek részt a gálán.)

Pavlicsek Csaba, a Scientia Pálinka, Párlat és Gasztrokulturális Egyesület elnöke, a verseny igazgatója, így értékelte a viadalt:

– Objektív és szigorú volt a zsűri. Azonban érezhettük, hogy 2023 a gyümölcsök minőségét illetően nem volt kiemelt esztendő, ez leginkább a birseken és a kajszibarackon látszott. Viszont az almatermés kiváló volt. Az alapanyag minőségét figyelembe vette a zsűri. Ennek ellenére is a 2021-es, 2022-es pálinkák, illetve párlatok szerepeltek a legjobban a versenyen.

Faültetők: Mladoniczki István (balról), a Scientia Egyesület alelnöke és az elnök Pavlicsek Csaba
Fotó: Laczkó Izabella / DH

Pénteken és szombaton nemcsak bírálták a benevezett tételeket a szakemberek, hanem hagyományt is teremtettek. A Scientia Egyesület minden évben megválasztja az év gyümölcsét, ettől az évtől kezdve mindig ültetnek ebből a fajtából egy emlékfát. A polgármesteri hivatal előtt most a résztvevők a debreceni muskotály szilvát ültették el, bízva abban, hogy senki sem rongálja meg, és életerős lesz a csemete.

Forrás: duol.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában