Életstílus

2024.03.03. 14:00

A mikroalgák szedése jelentős egészségnyereséggel jár

A mikroalgák mikroszkopikus méretű egysejtű vagy többsejtű algák, amelyek számos élőhelyen megtalálhatók. Összetételük igen változatos, legtöbbjük értékes tápanyagforrás. Fogyasztásuk számos pozitív, egészségre gyakorolt hatással járhat, ezért egyre nagyobb szerepet kapnak az étrendkiegészítők és egyes élelmiszerek gyártásában is. Önök mi tudnak róla?

Feol.hu

Az algák számos közegben megélnek

Forrás: best3alga.hu

A mikroalgákkal, azok pozitív hatásaival és felhasználási lehetőségeivel foglalkozik a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének legújabb hírlevele. A mikroalgák számos élőhelyen megtalálhatók, így tengeri- és édesvízi környezetben, talajban, akár jég alatt és más mikrobiális közösségekben is, Fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában, mivel oxigént és szerves anyagokat állítanak elő a fotoszintézis során, valamint táplálékul szolgálnak halak, rákfélék és más mikroszkopikus élőlények számára. Kiemelt potenciált mutatnak a bioüzemanyag, az étrendkiegészítők, valamint egyes élelmiszerek előállításának területén.

Mindenféle jót tartalmaznak!

A mikroalgák rendkívül gazdag fehérjeforrások, jelentős, akár 40-60 százalékban tartalmazhatnak esszenciális aminosavakat, valamint az emberi szervezet számára jól hasznosítható zsírsavakat, amelyek hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészségének fenntartásához, csökkentik a gyulladásos folyamatok kialakulásának kockázatát, valamint segítenek megelőzni különféle krónikus betegségeket. Zsírsavtartalmuk miatt kitűnő alternatívát nyújthatnak azoknak, akik vegetáriánus vagy növényi alapú étrendet követnek. Mindezeken felül megtalálhatók bennük az A-, C-, E- és K-vitaminok, továbbá a kalcium, a magnézium, a vas és más ásványi anyagok széles skálája. Ezek elengedhetetlenek az egészséges anyagcsere-folyamatokhoz és számos létfontosságú szervrendszer működéséhez. A mikroalgák jelentős mennyiségű antioxidánst is tartalmaznak, melyek védelmet nyújtanak a szervezetben zajló káros oxidatív folyamatokkal szemben.

A mikroagláknak mintegy 200 ezer faja ismert, de csak néhányat használnak élelmiszerként. A legtöbben vélhetően a spirulinát ismerik, aminek fehérje, vitamin, ásványianyag és antioxidáns tartalma segíthet csökkenteni a koleszterinszintet, támogathatja a vércukorszint szabályozását, jótékony hatással lehet a szív- és érrendszer egészségére, valamint az immunrendszer erősítésében is szerepet játszhat. 

Fogyasztása javasolt, de nem mindenkinek

A mikroalgák beillesztése a táplálkozásba jótékony hatásuk miatt általában javasolható, de mint mindig, amikor új dolgokba vágunk bele, nem árt a kellő körültekintés! Főként egyes autoimmunbetegség(ek) fennállása esetén szükséges orvossal konzultálni, mielőtt mikroalgák fogyasztásába kezdenénk! Mivel olyan környezetben élnek, ahol különféle szennyeződések jelenhetnek meg – pl. nehézfémek, mikrobák – fontos, hogy csak megbízható forrásból származó, tiszta mikroalgát vásároljunk! Bár ritkán váltanak ki allergiát, néhány embernél mégis tapasztalható a reakció. Különösen azoknak érdemes figyelni, akik más halakra vagy tengeri alapanyagokra is allergiásak, érzékenyek. Elmondható ugyanakkor, hogy napjainkban a mikroalga tartalmú étrend-kiegészítők rendkívül népszerűek lettek az egészségtudatos fogyasztók körében, mivel számos előnyt kínálhatnak az egészség fenntartása szempontjából. Ezek a kiegészítők gyakran koncentrált formában tartalmazzák a mikroalgák esszenciális tápanyagait és bioaktív összetevőit, így szedésük jelentős egészségnyereséggel járhat.

Fotó: Illusztráció/pexels.com

A végére egy jó recept

A mikroalgás quinoa saláta receptje jó példája a konyhai felhasználásának.

Hozzávalók 2 fő részére:

  • 150 g quinoa 
  • 3 dl víz vagy zöldségalaplé 
  • 150 g kockára vágott, vegyes zöldség (sárgarépa, uborka, paradicsom, paprika)
  • 10 g mikroalga-por (például spirulina vagy chlorella) 
  • 10 g apróra vágott friss petrezselyem vagy koriander 
  • 20 g apróra vágott új- vagy póréhagyma 
  • 10 g pirított tökmag vagy napraforgómag 

Az öntethez:

  • 1 citrom leve 
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj 
  • só és bors ízlés szerint

Egy serpenyőben keverjük össze az öblített quinoát és a vizet/zöldségalaplevet. Forraljuk fel, fedjük le, majd kis lángon főzzük körülbelül 15 percig, vagy amíg a quinoa megfő, és a folyadékot felszívja. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Ezután keverjük össze a többi hozzávalóval, végül öntsük rá a citromléből és olivaolajból készített öntetet. A fogás magában is fogyasztható, de köretként is adhatjuk grillezett csirkéhez, vagy halhoz, esetleg tofuhoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában