Egy helyen, 90 év

2024.02.02. 19:30

Születésnapján köszöntötték Szalczer Jánosnét, Bakonykútiban

Bár egyre fiatalodik a megye legkisebb lélekszámú települése, az idősek kezét sem engedik el. Február 2-án Szalczer Jánosné Marika nénit köszöntötte a település valamennyi lakója, illetve az önkormányzat nevében Marics József.

Palocsai Jenő

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

A polgármester egy hatalmas csokorral, a település jegyzője Kovács Edit pedig Orbán Viktor miniszterelnök díszoklevelének átadásával köszöntötte otthonában a születésnapos hölgyet, aki Bakonykútiban született 90 évvel ezelőtt és itt élte le az egész életét. 

Férje, Jani bácsi szeretett a munka mellett horgászni, és ezeken kívül mindig ott volt a faluban, ahol történt valami.

Ha disznótor volt, akkor azért volt ott, ha favágás, akkor azért. Mindig mindenki számíthatott rá, és a sok munka után mindig volt hova visszatérni megpihenni, mert Marika néni megteremtette neki a biztonságos hátteret, az otthont emlékezett vissza a régi időkre a polgármester.

Mint a nosztalgikus beszélgetésből kiderült, nem csak Jani bácsira számíthatott a település közössége, hanem a most 90 éves Marika nénire is, aki mindig rendelkezésre állt, ha hosszú volt egy nadrágszár, vagy ha felfeslett egy szoknya. Marika néni ugyanis varrónő volt, bedolgozott és közben rendezte a házat, a kertet, Jani bácsival a Gányásban a szőlőt, és persze nevelték a lányokat, akiknek köszönhetően ma három unoka és négy dédunoka, vagyis egy szép, népes család veszi körül a 90 éves dédimamát.

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Szalczer Jánosné február 2-án született, és a település vezetői is akkor látogatták meg, de a tortával, 90-es lufikkal és minden családtaggal ünnepelt születésnap szombaton lesz az ebédnél.

Márpedig az ebéd fontos Marika néni számára, főleg ha van húsleves, mert az a lényeg, és egy kis főzelék pörkölttel. Aztán ha mindenki megy tovább a dolgára, jöhet a rádió, a tévé, a híradó, amit félve néz gyakran, elmondása szerint, mert sok benne a gyilkosság. Ha a hírek végére ér, időjárás jelentés jön és persze a török sorozatok, mert az unokázás után az a második legjobb elfoglaltság.

Kimenni már nem nagyon megy ki a házból a csúszós lépcsők miatt, de nem is érdemes, mert Lana vagy a többi dédunoka úgyis ott van körülötte.

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában