Arcanum

2024.02.21. 17:00

Fejér évfordulós emlékei

Sinkó Viktória

Illusztráció!

Forrás: pexels.com

STOP?...

A Stop minden nyelven Stop! Így volt ez 60 évvel ezelőtt is, amikor is a Fejér Megyei Hírlapban megjelent cikk szerint egy osztrák rendszámú kocsi robogott Fehérvárról a Balaton felé. „Szabadbattyánnál a vezető hírtelen rálép a fékre. Lassít és gyanakodva nézi az utat, mint aki váratlan akadálytól tart, ami előtt meg kell állania. Mivel semmi veszélyeset nem tapasztal, rálép a gázpedálra és sebesen tovahajt. Mi okozta megtorpanását? Az a feltűnő tábla, amelyen ez a szó feketéllik: STOP, majd a további szöveg arra hívja fel a figyelmet, hogy száz méterre szövetkezeti falatozó és eszpresszó található. A „stop” szócska nemzetközi közlekedési jelzés, szerte a világon mindenütt megállásra inti a gépjármű vezetőket. Emiatt érthető, hogy a magyarul nem tudó külföldieket ez a tábla megzavarja és néha fékezésre kényszeríti. Éppen ezért helyes volna a reklámtábla szövegét átfesteni. Lehetőleg még a nemsokára elkezdődő balatoni évad előtt…”

Fizetett rongálás

Az 1984. február 21-én megjelent hírlapban olvasható az újságíró elmélkedése a rongálásról. „A gázcseretelepen várakoznom kell, míg a szállítmányt átveszik. A rakodók a fölső sorból szedik le a palackokat. Sorra rángatják le őket. A palackok nagyot döndülnek a betonon. Talpkarimájuk benyomódik, a betonjárda széle töredezik. Néhány ilyen rakodás, a palackokat végleg cserélni kell, a járdát pedig újrabetonozni. Míg a rakodást nézem, eszembe jut, hogy jó két évtizede Angliában, s a skandináv országokban kísérleti pedagógiai céllal rombolóparkokat építettek kisgyerekeknek, ahol az apróságok teljesen szabadon kiélhették romboló ösztöneiket. A rombolóparkoktól azt várta a kísérleti pedagógia, hogy a rombolás ösztöne felnőttkorra elsorvadjon a gyerekekben. Nekünk nincs pénzünk rombolóparkok építésére. Mi jobban járunk — mint a példa mutatja —, ha felnőtt korban hagyjuk az embereket rombolni — fizetésért. . .”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában