Mindenkit szeretettel várnak!

2024.01.19. 09:59

Hétvégén ismét elindul a NaTE Menetszázad

A Nagykarácsony Testvér-településeiért Egyesület ismét megszervezi a Doni Hősök Emléktúráját, melynek keretén belül a NaTE Menetszázad megemlékezik a hősi halottakról.

Kecskés Zoltán

A tavalyi túra is jól sikerült a NATE szervezésében.

Fotó: Egyesület

Szombaton reggel 8 órakor Nagykarácsonyból indulnak a II. Világháborús Emlékmű elől, ahol egy kisebb műsor és gyertyagyújtás után érintik a Ciszterci Major lerombolt és ledarált romjait, az 1945-ben elesett ismeretlen német katona sírját, a Mezőfalvi Bolondvárat, a Mezőfalvi temető katonasírjait, majd mintegy 18 kilométeres túrájukat a Mezőfalvi templomban zárják, ahol emlékmisén vesznek részt.  

Szekeres Béláné a NATE egyesület elnöke a FEOL-nak nyilatkozva kiemelte, hogy az ezredfordulón még csak néhány fő hajtotta végre az első, elődeink doni harcaira emlékező téli túráját, és akkor még senki nem sejtette, hogy két évtizeddel később már több száz fős mozgalommá válik. Idén a XXIV. Doni Hősök Emléktúrája indult útnak, amelyen negyedik alkalommal vesz részt a Nagykarácsony NaTE menetszázad, ezúttal Nagykarácsony és Mezőfalva között, Daruszentmiklóst érintve. Az egyesületi elnök végül megemlékezett arról, hogy milyen nemes célból teszik mindezt: – A Don-kanyarban 1943. január 12-én, a reggeli órákban indult meg a Vörös Hadsereg támadása, melyet „urivi áttörés” néven jegyeztek be a magyar hadtörténet fekete könyvébe. A szovjetek megsemmisítő vereséget mértek a 2. magyar hadseregre, amely nagyrészt elpusztult. Néhány nap alatt több mint százezer magyar katona halt vagy sebesült meg, tűnt el örökre, vagy esett hadifogságba. A magyar társadalom kollektív emlékezetében mély nyomokat hagytak a veszteségek, ezért emlékezünk meg minden évben a doni hősök helytállásáról és hazájukért, nemzetükért tett áldozatvállalásáról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában