Arcanum

2024.01.23. 17:00

Fejér évfordulós emlékei

Kecskés Zoltán

Az „enyhe" tél ára

Enyhe volt a tél fél évszázaddal ezelőtt, ám ennek az „enyheségnek" is meg volt az ára. 

„A hirtelen fagyások és olvadások sok helyen megbontották a megye mintegy ezerháromszáz kilométer hosszú úthálózatának burkolatát. Nehezítette a gépek és az emberek munkáját, hogy éppen az időváltozásokból adódóan sok helyen szinte óránként változott az időjárás, s az ilyen támadás ellen, kiváltképp, amikor hóréteg se védi az útburkolatot nem lehetett hatásosan védekezni" – olvasható a fél évszázaddal ezelőtti hírlap címoldalán megjelenő cikkben.

A Közúti Igazgatóság főmérnöke az enyhe tél hátrányairól azt mondta: „A síkosság elleni védekezés során január közepéig összesen 2450 tonna sót és 2000 tonna salakot szórtunk szét az utakon. Máskor egy egész téli szezon alatt nem volt szükség ilyen nagy mennyiségre, még azon az emlékezetesen hosszú és hideg 1969-70-es télen sem."

Új technológia

Ma az okos eszközök világában már egy kicsit megmosolyogjuk a korábbi híreket. A minap például, a 20 évvel ezelőtti lapszámot kutatva egy jelentős Videoton fejlesztésről olvastam: „Félmilliárd forintos beruházással megteremtette a DVD-lemezek gyártásának és sokszorosításának, valamint a sokszorosításhoz szükséges nyomólemezek készítésének komplett technológiáját a VTCD Videoton Kompaktlemez-gyártó Kft. A cégügyvezető igazgatója, Baráth István elmondta: a technológia nagy előnye, hogy a műsoros DVD-lemezek valamennyi fajtájának és a sokszorosításhoz szükséges nyomólemezeknek az előállítására, valamint - a berendezések átállításával - műsoros CD-lemezek készítésére is alkalmas. A Németországból és Hollandiából vásárolt - jelenleg a világon az egyik legjobbnak tartott - technológia működtetésével a cég a piaci igényeknek megfelelően tudja növelni a DVD- és CD-lemezek, valamint az audiokazetták gyártását."

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában