Dokumentumfilm

2023.11.16. 16:05

Folytatódik a fehérvári honvéd életéről készült film forgatása

A pákozdi Katonai Emlékpark lövészárkában folytatódik Kovács Szilvia és Matuz János filmjének forgatása: a fiatal fehérvári honvéd életének hiteles feldolgozását ezután Erdély havas tájain folytatják.

S. Töttő Rita

Fotó: S. Töttő Rita / FMH-archív

Jelentős és látványos részéhez érkezik a Haza! - Lantai Májer József szibériai hadifogoly naplója című film – tudatta a feol.hu-val Kovács Szilvia, a film producere, társ-rendezője. A film a székesfehérvári születésű Lantai Májer József, a 17-es honvéd gyalogezred katonájáról szól, aki nem mellesleg a producer felmenője. Matuz János rendező társával a fiatal katona szibériai fogságának történéseit mutatják be, az előkerült naplója alapján. A film célja – árulta el Kovács Szilvia –, a pótolhatatlan jelentőségű dokumentum feldolgozásával bemutatni egy fiatal székesfehérvári hányattatásait az I. világháborúban és azt követően szovjet hadifogságban.

- Ez a jelenlegi tudásunk szerint az egyetlen ilyen jellegű fennmaradt székesfehérvári dokumentum. A film a főszereplő álmai és visszaemlékezései alapján lehetőséget nyújt a székesfehérvári lokálpatriotizmus erősítésére. Az események bemutatása pedig jó alkalmat biztosítanak a középiskolai helytörténeti oktatásban, mint segédanyag – fogalmazott a producer, s hozzátette: - November 22-én a pákozdi Katonai Emlékpark autentikus lövészárkában fogunk forgatni pirotechnikával, fegyverekkel, s természetesen szakértők bevonásával és segítségével – árulta el a fehérvári producer, hozzátéve: ezt követően Erdély havas tájain forgatnak, majd tavasszal lesznek még kisebb forgatások. Majd következik a vágás, és terveik szerint jövő évben, a 17-es Honvéd Gyalogezred emléknapján díszbemutató keretében mutatják be az elkészült dokumentumfilmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában