Kiről is van szó?

2023.11.04. 19:00

Álca nélküli kertlakó

Esőtől könnyeznek vagy dértől dideregnek kertünkben az utolsó szál rózsák az ősz végi változékony időjárásban. Bár a természetfelelős gyakran felülír még mindent, s a novemberi csillámló napsütésben teljesen kinyílt virágok is himbálóznak a fel-feltámadó szélben.

Tóth Sándor

Fotó: Tóth Sándor

Az egyik sárga színű rózsaszálba szokatlan lakó költözött: egy zöld lombszöcske. A szirmok közé bújva tekint ki, láthatóan jó érzi magát az illatos virágban, s nem zavarja, hogy a színe sem álcázza. Erről a kis kertlakóról bizonyára kevesen tudják, hogy a tücskökhöz hasonlóan állandóan magával hordja „hegedűjét” – a jellegzetes ciripelő hangot a hímek elülső szárnyaik egymáshoz dörzsölésével idézik elő –, továbbá különlegességük még, a hallószervük a mellső lábukon található. A közhiedelemmel szemben a hasznos rovarok közé tartozik, mivel kisebb kártékony bogarakkal, hernyókkal és légylárvákkal táplálkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában