Őszi, téli hajápolás

2023.11.04. 11:00

A szeles, esős időjárás és a sapka is fokozhatja a haj zsírosodását

Fokozódó hajhullás, lelapuló haj és kellemetlen szagok: hajunk számára nem várt kellemetlenségeket tartogat a hűvösebb idő. A csapadékosabb, párásabb időjárás nehezebbé teszi a formázást, a gyakoribb igazgatás pedig a haj zsírosodását, ezáltal lelapulását és szagosodását segíti elő. Hasznos, ha tudjuk, mi a teendő!

Feol.hu

A haj teljesen szárazra történő szárítása is fontos!

Fotó: Illusztráció / Pixabay

Az egészséges fejbőr általában szagtalan, ám időnként mindenki érzi úgy, hogy kellemetlen szagot áraszt a hajkoronája. Ennek oka lehet a szennyezett városi levegő, rossz hajápolási szokások vagy a nem megfelelő termékek használata. Mindezek mellett a változékony időjárás sem segít a haj egészségén, így érdemes kiemelt figyelmet fordítani az ápolására – írja a Hírnévügynökség, aki a témában Vass Edina, mesterfodrászt kérdezte.

„Szelesebb időben könnyen összekócolódik a haj, nehezebb kibontani. Sokan hajlamosak ilyenkor szárazon tépni a fésűvel, kefével, ami a hajszerkezet roncsolódásához vezet. A csapadékosabb, párásabb idő nehezebbé teszi a formázást, különösen hullámos vagy göndör haj esetén, mert a beszárított haj könnyen visszaugrik az eredeti állapotába. Emiatt sokkal gyakrabban igazítjuk, fogdossuk, újraformázzuk a hajunkat, több habot vagy lakkot használunk, ami mind a haj zsírosodását, ezáltal lelapulását és szagosodását segíti elő”- magyarázta a kellemetlen jelenség hátterét a szakember. 

A haj, illetve a fejbőr kellemetlen szagának kialakulásához az életmód is nagymértékben hozzájárulhat, mivel a városi szmog, a konyhai szagok, az edzés utáni verejték, vagy más aromák könnyen beleivódnak a hajszálakba, amikre a fejbőr fokozott zsírosodással válaszol. Szintén kellemetlen szagot okozhatnak bizonyos ételek, melyek nem csak az izzadságon keresztül, de a fejbőrön át is távoznak.

„A hajmosás elhanyagolása, a túl sokáig összefogva hordott haj, illetve a folyamatos kalap vagy sapka használat is egyenes út a kellemetlen szag kialakulásához. Ha az őszi időszakban nem szárítjuk meg alaposan a hajunkat és emiatt hagyjuk megfázni a fejbőrt, akkor annak szintén zsírosodás, lelapuló haj és kellemetlen szag lesz az eredménye. Ráadásul a hajmosás után nedvesen hagyott fejbőr bepállhat, a fejbőrön elszaporodó baktériumok pedig kellemetlen szagot okoznak. 

A túlzott zsírosodás megelőzhető, ha heti 1-2 alkalomra csökkentjük a hajmosás gyakoriságát, illetve a lehető legkevesebbszer fogdossuk, igazgatjuk a hajunkat, hogy kevesebb szennyező anyagot vigyünk rá a kezünkről.

„Zsírosodás ellen a száraz sampon használata is segíthet alkalmanként, amivel egy kicsit kitolhatjuk a hajmosások közti időt. Az étrend megváltoztatásával (kevesebb fűszeres, fokhagymás étel) szintén csökkenthetjük a haj szagosodását, ha pedig nagyon megizzadunk az edzőteremben, vagy gyakran főzünk zárt térben, frissítsük fel a fejünket és hajunkat egy hajmosással. Azonban hajmosást követően figyelni kell a haj visszahidratálására hajbalzsam, illetve 2-3 hajmosásonként hajbalzsam helyett hajpakolás használatával” – osztotta meg a praktikákat Vass Edina.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában