„Hogy mindenki épségben hazaérjen!"

2023.10.22. 09:00

Játékosan tanultak közlekedni a fehérvári István Király Általános Iskolában (videó, galéria!)

A Palotavárosi intézmény évek óta élen jár a különböző megmozdulásokban, ami nem véletlen, hiszen tanárnőjük Rácz Katalin sportolóként és testnevelő tanárként azon dolgozik, hogy közösségformáló programokkal aktivizálja a diákokat. Nem volt ez másként az elmúlt napokban sem, amely mozgásösztönzésről szólt.

Kecskés Zoltán

Rollerrel, biciklivel, görkorcsolyával és gyalogosan közlekedve sajátították el a gyerekek legfontosabb közlekedési szabályokat.

Fotó: Intézmény

– Az Aktív Közlekedés Hetének tematikus feldolgozásával telt a hét az István Királyban, melynek keretében ötleteket adtunk diákjainknak, hogy hogyan is építhető be ez a mozgásforma a mindennapjainkba – fogalmazott Rácz Katalin a FEOL megkeresésére. Hozzátette, mindez azt jelentette, hogy rollerrel, biciklivel, görkorcsolyával és gyalogosan közlekedve sajátították el a gyerekek legfontosabb szabályokat.

– Fontosnak érezzük az iskola vezetésével együtt, hogy csatlakozzunk ehhez az országos programhoz, mert nem lehet elég korán kezdeni, hogy minden nebuló biztonságosan közlekedjen. A testnevelés órák sporteszköze volt például a kerékpár, a roller és görkorcsolya, diákjaink különböző sor- és váltóversenyen és ügyességi akadálypályákon bizonyíthattak. Természetesen a díjak sem maradhattak el: a kerékpáros ügyességi verseny dobogósait éremmel jutalmaztuk. A feladatoknak nagy sikere volt, amit bizonyít az is, hogy a  kerékpártárolók, az iskola folyosója és az osztálytermek is aktív közlekedési eszközökkel teltek meg. Emellett a város több helyszínére „gyalogbuszokat” indítottunk. Láthatósági mellényben a biztonságos útvonal kiválasztását gyakoroltattuk, majd gyakorlatban szerzett tudást digitális feladattal is megerősítettük: például a kerékpár tartozékai és a jelzőtáblák ismerete is a tananyag része volt – emelte ki a program felelőseként Rácz Katalin.

Beszélgetésünk során olyan érdekességet is megosztott a tanárnő, mint például, hogy szerdán, a „menő lábak” napján, mindenki színes, vidám zokniba jött iskolába, nem véletlenül. Ezen a napon több mint 500 tanulóval töltötték meg a tornatermet, s hívták fel a figyelmet a gyalogos közlekedés fontosságára. Mint megtudtuk, természetesen mindenki rendőr bácsija, Májer László rendőrszázados is tiszteletét tette az intézményben, a közlekedésről és annak szabályairól tartott előadást a hatodik évfolyamos tanulóknak.  A hét zárásaként pedig az alsó tagozat valamennyi tanulójának részvételével egy közös videóklipet is készítettek. A produkcióban a gyerekek saját maguk által elkészített jelzőtáblákkal, közös énekléssel és mozgásos tevékenységekkel hívták fel a figyelmet az aktív  közlekedés fontosságára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában