Akár hétköznapra is

2023.10.29. 17:00

Itt az ideje az őszi finomságoknak!

Beköszöntött a sütőtökös, diós, almás, fahéjas, káposztás ínyencségek szezonja. Ha a hosszú hétvégén Ön is részt vett a gasztronómiai programokon, akkor biztosan kedvet kapott ezekhez az őszi finomságokhoz. Hétközben sem kell hiányolnia, hoztunk pár ötletet.

Feol.hu

Forrás: pexels.com

Sütőtökkrémleves gluténmentesen

A leveshez:
10 dkg bacon
0.5 db sütőtök
1 szál petrezselyemgyökér
0.25 db zeller
0.5 db karalábé
1 db krumpli
0.5 fej vöröshagyma
1 csok petrezselyem
1 l húsleves alaplé

1 csip szerecsendió
1 csip őrölt fekete bors
csilipehely
2 dl főzőtejszín
olaj
A tálaláshoz:
pirított tökmag

Elkészítés
A gluténmentes sütőtökkrémleves elkészítéséhez a sütőtököt feldaraboljuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt puhára sütjük.
A bacont vékony csíkokra vágjuk, és ropogósra pirítjuk. Ha szükséges, tegyünk hozzá pár csepp olajat. A ropogós baconcsipszet kiszedjük az olajból, és félretesszük a tálalásig.
A zöldségeket alaposan megtisztítjuk. A hagymát apró kockákra vágjuk, a sárgarépát felkarikázzuk és megfuttatjuk a baconből kisült zsíron. A többi zöldséget (krumpli, karalábé, fehérrépa) felkockázzuk, és a lábosba tesszük.
Felöntjük az alaplével, megszórjuk a durvára vágott petrezselyemmel, és puhára főzzük fedő alatt.
Az előre megsütött sütőtökszeleteket a levesbe tesszük a tejszínnel együtt, és botmixer segítségével krémesre turmixoljuk. A levest alaposan felforraljuk, közben ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval és csilivel.
A tökmagot egy serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk. A levest a baconcsipsszel és a pirított tökmaggal tálaljuk, és meglocsolhatjuk tökmagolajjal és ízlés szerint tejszínnel.
Itt a tuti trükk: így hámozzuk meg pofonegyszerűen a sütőtököt
Ha a sütőtököt a sütőben készítjük el, akkor nem kell pepecselnünk a hámozásával, hiszen a sült tök héját pofonegyszerűen lehúzhatjuk hidegen és melegen is.

Ha viszont például tésztaszószt készítenénk belőle, párolni vagy főzni szeretnénk, akkor nincs menekvés, mindenképp meg kell szabadulnunk a héjától. Ez pedig nem kis feladat, hiszen a zöldség lehet méretes, ráadásul elég kemény, könnyen megcsúszhat rajta a kés.

Extra erős hámozót használjunk
Nagyon fontos, hogy erős anyagból készült, éles hámozót használjunk, a legjobb pedig ha olyat választunk, ami késre emlékeztet, így a hüvelykujjunkkal meg tudjuk támasztani a tököt és nem fog ide-oda csúszkálni pucolás közben.

Késsel a legegyszerűbb meghámozni
A késsel való hámozáshoz minél élesebb, kisebb pengéjű kést érdemes választani. A tököt daraboljuk fel a hámozás előtt úgy, hogy egyenes legyen a vágott felület, hiszen így stabilan fog állni a vágódeszkán. Fektessük le héjával felfelé, és felülről lefelé haladva, csíkokban szabadítsuk meg a héjától.

Tegyük be a mikróba a tököt

Ha nem probléma, hogy kicsit megpuhul a tök, akkor érdemes betenni a mikróba hámozás előtt, ugyanis így sokkal könnyebben meg tudjuk pucolni. Szurkáljuk meg a tököt pár helyen egy villával, majd állítsuk a mikrót a legmagasabb fokozatra és hagyjuk bent a tököt 5 percig. Így pofonegyszerű lesz a hámozás!

Töltött sült alma mentesen

Hozzávalók:
15 dkg zabkeksz
5 dkg cukor
4 db alma
3 dkg vaj
0.5 dl tejszín
1 tábla csokoládé

fahéj

Forrás: mindmegette.hu

Elkészítés
A kekszeket mozsárban összetörjük. A vajat serpenyőben felolvasztjuk, beleszórjuk a zúzott kekszeket, fahéjjal fűszerezzük, mandula szirmokat adunk hozzá. Elkeverjük benne a cukrot, a tejszínt, egy csipetnyi sóval.
Az almák közepét kivágjuk a magházzal együtt, beletöltjük a fűszeres tölteléket. Egy tepsibe helyezzük az almákat, kevés vizet öntünk alá, és 180C sütőbe kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Miközben sül az alma, a csokoládét vízfürdőn felolvasztjuk és a már megsült almákat bevonjuk az olvasztott csokoládéval.

További finomságokért és érdekességekért látogasson el a likebalaton.hu-ra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában