Szakemberképzés és egészségügyi segítségnyújtás

2023.10.13. 17:30

Fejlesztési és humanitárius központ Csádban

A pákozdi logisztikai központtal működő Baptista Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei is részt vettek az elmúlt hetekben Csádban lezajlott orvosi és humanitárius misszióban.

Tihanyi Tamás

Pavelcze László, Fehérvár egyik legújabb díszpolgára legutóbb Csádban dolgozott

Fotó: BSZ

Csád Afrika éhségövnek is nevezett térségében, azaz a Száhel-övezetben helyezkedik el és jelenleg talán a régió egyik legmeghatározóbb állama.  A szomszédos országokban – a Közép-afrikai Köztársaságban, Szudánban és Líbiában – hosszú évek óta dúló konfliktusok, polgárháborúk, valamint a  Boko Haram terrorszervezet jelenléte és aktivitása Kamerunban, Nigerben és Nigériában rányomta bélyegét az ottaniak életére. A térségben zajló harcok elől sokan a ma még stabilnak mondható Csádba menekültek, amely további terhet ró az országra. A magyar kormány döntése alapján a segítségnyújtás érdekében – a Hungary Helps Program részeként – humanitárius és fejlesztési központ nyílik Csád fővárosában, N'Djamenában, ahonnan minap tért vissza egy humanitárius és orvosi segítséget nyújtó csapat, amelynek a 27 éve Fejér vármegyében alapított Baptista Szeretetszolgálat néhány munkatársa és önkéntese is tagja volt.

A segítségnyújtás többek között az egészségügyi felmérés és feladatvégrehajtás, valamint a humanitárius szakemberképzés területén folyt. Utóbbit az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karán immár három évvel ezelőtt megkezdődött, és azóta sikeresen folytatódó angol nyelvű, egyéves poszt-graduális képzés keretében hajtották végre a szakemberek. Az oktatási misszióban résztvevők a képzésen túl konzultációs céllal menekülttáborokat látogattak, de segítséget nyújtottak az orvosoknak is.

A magyar csoport menekülttáborokban végzett egészségügyi felderítést
Fotó: BSZ

A Baptista Szeretetszolgálat egészségügyi csapatának a pákozdi Pavelcze László, a Rescue24 mentőegység parancsnoka is tagja volt, aki a misszióban résztvevőkkel szorosan együttműködve intézményekben és menekülttáborokban egészségügyi felderítést végzett, valamint az ország déli határszakaszán nyújtott segítséget. Pavelcze László munkáját egyébként az augusztusi nemzeti ünnepen díszpolgári címmel ismerte el Székesfehérvár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában