Elbúcsúztak Gergye Attilától a börgöndi repülőtéren

2023.10.15. 19:00

Egy pilóta emlékére lobogtak a lángok a hangárban

Szomorú tiszteletadás színhelye volt ma délután a börgöndi repülőtér, ahol az Albatrosz Repülő Egyesület egy közelmúltban elhunyt tagjára emlékeztek.

Tihanyi Tamás

Gergye Attilával egy újabb pilótát veszítettek el a fehérvári repülősök

Fotó: Tihanyi Tamás

Az egyik hangárban helyezték el az asztalt, rajta a 78 évesen, egy utolsó, végső felszállással észrevétlen méltósággal eltávozott pilóta fényképével, virágokkal és mécsesekkel. Gergye Attila a Dunaújváros mellett lévő kisapostagi repülőtéren már 16 éves gimnazistaként örök barátságot kötött a légijárművekkel, az évek során aztán nem csak motoros repülőgépekre szerezte meg a szakszolgálati engedélyét, de tapasztalt oktatóvá is vált. A székesfehérvári Albatrosz Repülő Egyesület kötelékében végtelen türelemmel tanította a fiatalokat a vitorlázó és motoros gépek vezetésére, vontatott és ugratott ejtőernyősöket is. Munkahelyén, a Szent György Kórházban orvosi műszerészből idővel megbecsült klinikai szakmérnökké képezte át magát.

A legjobban ő is a pilótafülkében érezte magát, ahol a tudását nagy türelemmel adta át a fiataloknak
Fotó: ARE

Három éve keményen harcolt a halálos betegség ellen, mégis mindenkit váratlanul ért, amikor minap szervezete feladta a küzdelmet. Még a legutolsó repülőnapon is ott üldögélt a tőle megszokott csendes békességgel szeretett repülőgépe, az An-2-es mellett és nagy nyugalommal, szeretettel fogadta a látogatókat. Vasárnap délután Szilády Dezső egyesületi elnök és mások néhány szóval elbúcsúztak tőle, beszéltek róla, gondolataikban felidézték alakját, amely immár csak egy árnyék valahol odafent a messzeségben, egy felhő sarkában, a lenyugvó Nap fényében. De sokkal több a rá emlékezők szívében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában