Dunaújvárosért Díj

2023.10.31. 08:00

A város arculatának jelentős alakítója a díjazott, Fejes László

Dunaújvárosért Díjat adományozott a város közgyűlése több évtizedes, városunkért végzett lelkiismeretes és példaértékű tevékenységének elismeréseként Fejes László részére is, aki a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara egyik alapítója és tiszteletbeli elnöke – a méltatás szerint –, Dunaújváros arculatának jelentős alakítója.

Feol.hu

Méltatása szerint munkáját tisztességesen, nagy szakmai hozzáértéssel végezte

Fotó: LI

Fejes László 1968-ban végzett a Budapesti Műszaki Egyetem általános mérnöki karán. A városba úgy került, hogy első munkahelyén a Fejér Megyei Közútkezelő Vállalatnál megbízták a dunaújvárosi kirendeltség megszervezésével, majd ennek irányításával. 1970-től a Dunaújvárosi Városi Tanács VB Műszaki Osztályán előbb főelőadói, később csoportvezetői beosztásban dolgozott. 1973–1988 között a Műszaki Osztály osztályvezetője volt, akkoriban ide tartoztak az építési hatósági feladatok. 
1990. február 1-jétől pályázat útján elnyerte a Városgazdálkodási Vállalat igazgatói posztját, 1996-ig ennél a cégnél dolgozott, végrehajtva a cég átszervezését a DVG Zrt.-re, amelynek aztán vezérigazgatója lett. Munkáját tisztességesen, nagy szakmai hozzáértéssel végezte. 
1996–2003 között a Víz- és Csatornaszolgáltató részlegének igazgatója volt. A méltatás szerint „nevéhez fűződik ezen időszak alatt a város teljes vízhálózatának kitisztítása.” 
2003–2008 között a Dunaújvárosi Szennyvíztisztító Kft. műszaki igazgatója volt. Aktív pályája során nyolc városüzemeltetéssel foglalkozó országos szakmai szervezet tagja volt. 
Fejes László kiemelkedő, a város arculatát meghatározó tevékenységei között szerepelt többek között például, hogy akkoriban a házgyári paneles építkezés megkezdésekor az országos szabvány csak az alap erősített betonszerkezetet szabályozta. Fejes László, mint építési hatóság javaslatot tett a Dunaújvárosi Tervtanácsnak – a lösztalaj esetleges megroskadása miatt – a vonatkozó szabványt kiegészíteni azzal, hogy Dunaújvárosban az alap és földszint egységes megerősített betonszerkezetet kapjon. Javaslatát elfogadták és a városban minden paneles épület így készült. Ennek például az emlékezetes Római körúti toronyház megbillenésekor látták hasznát. „Vezetése idején elkészítették a Pentele városrész közművesítési kiviteli tervét, de nevéhez fűződik az Aranyvölgyi úti telekrendezés, a rézsűk fásítása, a Szalki-sziget északnyugati részének feltöltése, a mai állapot megteremtése, így jöhetett létre a kemping és a szabadstrand. A vezetésével készült el a városi patakok mederszabályozása, környezetének rendezése, mind az Alsófoki, Lebuki, Felsőfoki patak várost érintő szakaszain, ahogyan a Dózsa György út és a Szórád Márton út négysávosra bővítése is” – emlékezett vissza Almási Zsolt, Dunaújváros 1990–1998 közötti polgármestere. Fejes László több városi szervezetnek, mint az Autóklub, Hidrológiai Társaság, vezetője volt. Az Iparkamara Dunaújvárosi Szervezetének megalapítója, elnöke, jelenleg is tiszteletbeli elnöke. 
Az iparkamara sokirányú tevékenységéhez tartozott a klubélet újjáélesztése, különböző klubok létrehozása. Ezek sorában ma is életképes a szeniorklub. 
A klub eredeti célkitűzését tekintve, Dunaújváros és térsége egykori vállalat- és intézményvezetőit, vezető tisztségviselőit, aktív nyugdíjasait fogja össze, ülteti egy asztalhoz havi rendszerességgel, többnyire a Corso Étteremben. A találkozások alkalmával várostörténeti előadások, meghívott előadók érdekes témái vezetik fel a kötetlen beszélgetéseket.

Forrás: duol.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában