„Tekerj a zöldbe!”

2023.10.04. 15:00

A környezetbarát és fenntartható közlekedésért Sárszentmihályon (galéria)

A sárszentmihályi önkormányzat az idén második alkalommal vett részt az európai mobilitási hét programsorozatában, nyertes pályázóként. A hét programjaival a mozgás népszerűsítésén túl céljuk volt a környezetbarát és fenntartható közlekedés népszerűsítése. A mottó így szólt: „Takarékoskodj az energiával!”.

Feol.hu

Tekerj a zöldbe! – A sárszentmihályi horgásztónál drótszamáron…

Fotó: Süle Zsuzsanna

A mobilitási hét első napja éppen a sárszentmihályi „Tüzes” mulatságok rendezvényének napjára esett. A mulatságra érkezőket kerékpáros KRESZ-teszt kitöltésére hívták: a totót több százan töltötték ki, tesztelve tudásukat. A sorsolást követően három szerencsés nyertes nagyobb értékű ajándékot kapott (görkorcsolya, gördeszka, felnőtt roller), de gazdára talált lámpa, EMH-logóval ellátott póló, sapka, hátizsák.

A másnap a tudásgyarapításáról szólt. A könyvtárban az érdeklődők filmet nézhettek meg arról, hogyan takarékoskodjanak a vízzel. A vetítés után könyvbemutató következett, majd az ajándékosztás után kötetlen beszélgetésre került sor.

A hétfői napot a Csicsergő Óvoda nagycsoportos gyermekei számára meghirdetett eseménnyel kezdték. „Zárd el! Kapcsold le! Ne pazarolj!” címmel környezetbarát és energiatakarékos rajzversenyre invitálták a nebulókat. A szükséges rajzeszközöket és kellékeket nagy örömmel vették át az ügyes kezű gyerkőcök, melyek segítségével szebbnél szebb, színesebbnél színesebb ötletes rajzok születtek, melyek most az óvoda falait díszítik. A jutalmazás sem maradhatott el, az ovisok hátizsákot kaptak a szülők nagy örömére.

A kerékpáros KRESZ-teszt egyik szerencsés nyertese a görkorival
Fotó: Süle Zsuzsanna

A hét hátralévő napjain a sport kapott főszerepet, három korcsoport megmozgatása volt a cél. Legyen az idős, iskolás vagy fiatal. „Mozgás. Öröm. Agytorna.” A szépkorúakat a szeinor örömtánc nyílt órájára hívták a közösségi ház nagytermébe, akiket az óra után kulaccsal ajándékoztak meg.

Szerdán, a nagy sikerre való tekintettel, megismételték a múlt évi felhívásukat: „Gyere suliba két keréken, és a legsportosabb osztályt megjutalmazzuk”. A Zichy Jenő Általános Iskola diákjainak szervezett programot idén a 3. osztály nyerte. Ezen a napon hetvenkét tanuló és egy pedagógus érkezett iskolába kétkeréken. A címet elnyerő tanulók baseball sapkát és nyakba akasztható kulcstartót kaptak.

Másnap este a „Tedd le az autót, és gyere biciklivel, gyalog pilatesre!” címmel meghirdetett programnál fontosnak tartották a gyalogos, kerékpáros közlekedés népszerűsítését, és a felhívást a gépkocsi ritkább használatára. Az órán résztvevőknek pólót ajándékoztak.

Pénteken, az autómentes napon a „Tekerj a zöldbe!” program célja a kerékpározás népszerűsítése és – a már ismert útvonalak mellett – az alternatív bringautak megismertetése volt. A napos időben kerekezők jót beszélgetve, kényelmes tempóban haladtak a sárszentmihályi horgásztó felé, majd vissza az önkormányzat udvarába. Búcsúzás előtt a kérdés csak feltört mindenkiből: „Mikor lesz újra ilyen túra?” A szervezők ígérték: hamarosan…

Szerző: Süle Zsuzsanna, V. Varga József

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában