Kétszáz fős szüreti örömünnep

2023.09.20. 14:30

Több mint fél évszázadon át hallgatott a bíró Nagyvelegen

Olyan régen rendezték meg a faluban szőlősgazdák ünnepét, hogy már-már feledésbe merült ez a népszokás, azonban több mint fél évszázad után ismét vonult a nép, folyt a bor és szállt a dal a település ősz illatú utcáin.

Palocsai Jenő

Fotó: Önkormányzat

A hatvanas évek második felében, mára már elfeledett okokból egyik évről a másikra elhalt a szüreti felvonulás és bál, mint népszokás. Nem ment többet a kisbíró, kihirdetni a szüret kezdetét és nem járták a lányok és legényes sem a lassú sem a friss csárdást. Aztán, közel 55 év után újra megrendezték Nagyvelegen az újkori, első szüreti felvonulással egybekötött mulatságot és az azt követő jótékonysági szüreti bált, a Velegi Kulturális és Hagyományőrző Egyesület jóvoltából. A népszokás felelevenítésének ötletgazdája a civil szervezet vezetője, Sepsi Diána volt.  

-A lakosság nagy örömmel és érdeklődéssel fogadta a rendezvényt. A velegi utcákon végig vonultak a hintók, lovaskocsik, a feldíszített traktorok. Összesen négy állomáson szórakoztatták a táncosok a közönséget és mindegyik helyszínen volt terülj-terülj asztalkám, amit a velegi emberek jószívűségének és vendégszeretetének köszönhetünk. Az eseményen a pálinka sem maradhatott el és kizárólag helyi borokat kóstolhattak a hozzánk látogatók, főleg velegi otellót, aminek nincs párja. Az eseményen 200 fő vett részt és ezúton is szeretnék köszönetet mondani a fellépőknek, vagyis a csókakői Barkócaberkenye Néptánccsoportnak, a móri Rozmaring Táncegyüttesnek, a nagyvelegi Marbella Táncegyesületnek, valamint Kovács Lászlónak és Tóth Józsefnek, akik harmonikaszóval emelték a rendezvény hangulatát, mondta Móder Cecília közösségszervező. 

Tóth József zenész és Gellér Vilmos falugondnok közösen dolgoztak a rendezvény sikerén
Fotó: Önkormányzat

A település egyik legszebb kilátással bíró pontján, az Öreghegyen 25-30 borosgazda lehet. Őket megkeresve kiderült, hogy egyáltalán nem szeretnék, ha a szüret, mint ünnep, mint hagyomány kimenne a divatból. 

-A pincetulajdonosok annyira megörültek a kezdeményezésnek, hogy már most jelezték, jövőre ők is csatlakoznak a szüreti felvonuláshoz, sőt, ígéretet kaptunk tőlük arra is, hogy a közeljövőben lehetőséget biztosítanak arra, hogy lehessen Velegen nyitott pincék napja. Emellett, mint kiderült, további turisztikai terveket is dédelgetnek Nagyveleg önkormányzatával közösen, közölte Móder Cecília. 

Egymást váltották az aszfalton a tánccsoportok és velük a táncstílusok
Fotó: Önkormányzat

A szüreti felvonulást és a bált, a nagy sikerre való tekintettel jövőre is megrendezik. A velegi emberekre jellemző, hogy egy jó kezdeményezés mellé mindig szívesen odaállnak, így a hagyomány felélesztése és életben tartása biztosított, ugyanis a támogatók neveit tartalmazó lista meglehetősen hosszúra sikeredett idén. 

A szinte az egész falut megmozgató eseményt lezáró jótékonysági bál bevételéből újabb rendezvényt tervez a Velegi Kulturális és Hagyományőrző Egyesület, de hogy milyet, azt egyelőre nem árulják el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában