Félezer vizsgálatot végeztek el a nap folyamán

2023.09.23. 16:10

Megkezdődtek a fehérvári városrészi szűrőnapok

A Köfém Művelődési Házban rendezték meg ma az első őszi egészségnapot. Ezzel a mozzanattal kezdődtek meg azok a szűrőprogramok, amelyek minden városrészben várják majd az érdeklődőket. A nap folyamán mintegy ötszáz vizsgálatot végeztek el az egészségügyi szakemberek.

Házi Péter

Mintegy ötszáz vizsgálatot végeztek el az első őszi szűrőnapon

Fotó: Bácskai Gergely

Amint azt Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok elmondta, a városrészi szűrőnapok célja az, hogy minél több emberhez eljussanak. Ezeken túl tematikus szűrőnapokat is szervez az önkormányzat. Így például a szűrőnapon nőgyógyászati vizsgálatokon, a férfi szűrőnapon pedig urológiai vizsgálatokon lehet majd részt venni.

Az önkormányzati kommunikációs központ beszámolója szerint a korábbinál nagyobb figyelmet szentelnek idén ősszel a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésének. Az érrendszeri betegségek többségét a magas koleszterinszint okozza, ezért a Novartis Hungária Egészségügyi Kft-vel közösen egy újfajta, kétlépcsős koleszterinszint-vizsgálatot végeznek. A helyszíni mérés eredményétől függően regisztrálták és további vizsgálatokra hívták beutalóval azokat, akiknek magas volt a koleszterinszintje.

Az egészségnapokat - amelyek közül a következő az Öreghegyi Közösségi Házban lesz - ezt követően szombatonként tartják majd egy-egy városrészben, éppen azért ilyenkor, hogy minél több aktív munkavállaló részt tudjon venni a vizsgálatokon. A vércukor- és koleszterinszint-mérés mellett volt EKG, kardiológiai vizsgálat, bőrgyógyászati szűrés, boka-kar index meghatározás és testösszetétel-mérés is.

Keresztury Lászlóné, a Székesfehérvári Egészségfejlesztési Iroda szakmai vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a városrészi egészségnapokon főként az aktívan dolgozóknak szeretnének lehetőséget biztosítani, akiknek nincsenek tüneteik, problémáik, ám a családjukban van valamilyen betegséghez - például daganathoz, cukorbetegséghez, szív- és érrendszeri elváltozáshoz - köthető felhalmozódás.
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában