Időutazás a stílusos lázadás korába

2023.08.19. 11:30

A nagy Gatsby-életérzés Fehérváron (galéria, videó)

Az idő utazása az aszfalt szimfóniájában, a szélvész és a nosztalgia ölelése – minden kanyarban egy darabka múlt.

Hajdú Marianna

Múlt és jelen elegáns találkozása: A Peugeot 172R kabrióval suhanva időutazunk az 1920-as évekbe

Üdvözlünk a Peugeot 172R kabrió varázslatos világában, ahol az idő visszaforgatja az órákat, és minden gázpedál-nyomással új fejezetet nyit az érzékek birodalmában!

1925. szeptember 5-e reggelén, amikor a Peugeot mérnökei finom ecsetvonásokkal fektették le a végső simításokat az autós lemezekre borított fa testén, nem is sejtették, hogy egy olyan legendát teremtettek, amely még évtizedek múlva is mosolyt csal mindenki arcára. Ahogy az első napsugarak megölelték a montbéliard-i Peugeot kereskedés kifutóján álló kabrió gépjárművet, ki gondolta volna, hogy az autó a múlt és a jövő összefonódásának szimbóluma lesz egyszer?

20230816 Székesfehérvár, Kovács Tamás, Peugeot oldtimer. Fotós: Fehér Gábor fG Fejér MEgyei Hírlap
Kortalanság, vadság, elegancia, ami még a női szíveket is megdobogtatja 
Forrás:  Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap

Ez a gyönyörű 720 köbcentis szörnyeteg – hiszen az 1920-as években egy ilyen hengerűrtartalommal bíró motor nem minősülhetett kevesebbnek – csupán 11,5 lóerőt tudott leadni. De ez a szám ne tévesszen meg senkit! A Peugeot 172R nem a gyorsaság országútján száguldott, inkább úgy suhant, mint a gondolat a kellemes délutáni szellőben. A végsebessége határozza meg a lassú és élvezetes utazás filozófiáját: 60 km/h – olyan, mintha maga a szabadság haladna a kocsi alatt.

Mikor a gázt hirtelen megnyomtad, a kis gépezet "egy pillanat” alatt megeredt, mint a startpisztoly szava a versenypályán. Mindössze 37 másodperc alatt érted el a 60 km/h sebességet, mintha csak most ébredtél volna fel egy álomból. De ki sietne, amikor a száguldás maga a cél?

Jazz és kalandok: A Peugeot 172R kabrió a Gatsby életérzés fényében
Forrás: Dezslik Magdolna/AI

7500 darabot teremtettek a francia találékonyság művészi műhelyeiben ebből a kabrió típusból 1925 és 1929 között. Egy-egy ilyen csodálatos jármű megvásárlásához pedig rendesen a pénztárca mélyére kellett nyúlni, mert a luxust 98 évvel korábban sem adták olcsón. Körülbelül 4-5 ezer francia frank volt az ára, ami akkoriban elképesztő summának számított. De a Peugeot 172R-tulajdonosoknak nemcsak egy autót adtak, hanem egy életérzést is, ami ma is feltámad minden egyes kilométeren.

Képzeld el, ahogy a kormány mögött ülve a szél hajadat simogatja és a régi városok utcáin keresztül vezetve szinte hallod az 1920-as évek jazz zenéjét. Az álomnő mellett ülve érzed, ahogy a történelem során először térd fölé erő szoknyája és kalapja alatti bubifrizurája új szabadságot hirdet. Az aszfalt szinte pulzál az elegancia és a kaland vágyától, amely ebben a kabrióban éled újjá. Mi ez, ha nem maga stílusos lázadás?!

Időtlen szépség: a Peugeot 172R maga a sportos elegancia 
Forrás:  Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap

Az autó három hengeres szívverése olyan, mintha a múlt idők rejtett történeteit súgná a füledbe. A pedálok fordított sorrendje csak egy aprócska kihívás a vezetés során, de aztán rájössz, hogy ez is csak hozzátesz a kabrió egyediségéhez. Hiszen aki könnyen akar menni, az vonzalmat érez az egyszerűség iránt, aki pedig igazi utazásra vágyik, az nemcsak az úton, hanem az időben is utazik.

Magyarországra való érkezésének évében, 1999-ben, ez a kis időutazó új otthonra talált. Az akkori tulajdonosra talán az a feladat várt, hogy elhozza ezt a darabot a múltból a jelenbe, ahol új kalandok és emlékek várták. Kovács Tamáshoz, a jelenlegi, székesfehérvári tulajdonosához három évvel ezelőtt került ez a csodakocsi, és azóta az autó szívét-lelkét minden aprólékos részletében újjáélesztette. Dudák, tükrök és egyéb kiegészítők lettek hozzáadva, hogy még teljesebbé tegyék a vezetés élményét.

Kevés lóerő, de hatalmas szabadság: 720ccm és 11.5 LE a hedonista életérzésben az elmaradhatatlan oroszlánnal
Forrás:  Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap

Lehet, hogy nem könnyű kezelni, de a Peugeot 172R kabrióval való találkozás olyan élmény, amely az időtől függetlenül felkavarja az érzelmeket. Ahogy a kormány mögött ülve érzed a fa és fém érintését, a motor szívós és alázatos zörejét hallgatod, ahogy a múlt egy kis szeletét hordozná magával. Ez az autó nemcsak egy jármű, hanem egy időutazás, amely mindannyiunkat visszarepít a 20-as évek nagy Gatsby életérzésébe.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában